Ефективність "Плаквенілу" у лікуванні коронавірусу — сумнівна. Українські урядовці це ігнорують

Марина АнсіфороваMarina Ansiforova
Вівторок, 12 травня 2020, 15:25

Твердження: Препарат "Плаквеніл" ефективний у боротьбі з коронавірусом. 

Джерело: Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов у телепрограмі "Право на владу".

Спростування: Міністр охорони здоров’я Максим Степанов стверджує, що "Плаквеніл" використовують для лікування COVID-19, а МОЗ навіть вніс препарат до рекомендованого списку ліків пацієнтам із COVID-19 в Україні. 

Натомість клінічні дослідження препарату щодо його ефективності при коронавірусі все ще тривають.

З чого все почалося? Під час лабораторного дослідження французьких вчених, у якому взяло участь 36 хворих на COVID-19, група, яку лікували за допомогою "Плаквенілу", видужувала швидше, ніж та, яку лікували за протоколом. 

Пізніше препарат розрекламував президент США Дональд Трамп, назвавши його "однією з найбільш революційних речей в історії медицини". 

У  Франції та Італії дозволили прописувати "Плаквеніл" при COVID-19. 

Що кажуть інші дослідження? Однак згодом з’явилися нові, невтішні результати випробувань препарату - французьке дослідження, в якому брав участь 181 пацієнт із COVID-19.  

Кожен п’ятий хворий, тобто 20% із тих, хто лікувалися "Плаквеніл", потребував підключення до апарату штучної вентиляції легень або помер протягом семи днів після початку експерименту. 

З-поміж тих, хто не приймали препарат, аналогічні ускладнення були у 22% пацієнтів. 

Різницю у два відсотки лікарі списали на статистичну похибку. 

Побічна дія: Окрім того, що ефективність "Плаквенілу" досі не доведена, препарат має ряд побічних ефектів

За словами колишньої міністерки охорони здоров’я Уляни Супрун, постійне вживання препарату провокує низку таких побічних ефектів, як проблеми з зором, тахікардія, падіння цукру в крові, а також  безсоння та галюцинації. Небезпечним є і його використання в тандемі з ліками від цукрового діабету, хвороб серця та епілепсії.

У Швеції вирішили відмовитися від такої практики за словами лікарів, препарати спричиняють втрату периферійного зору, спазми, а також смертельно небезпечну для хворих на коронавірус тахікардію. 

Наслідки: "Плаквеніл" містить діючу речовину гідроксихлорохін, що ефективна у боротьбі з малярією та ревматоїдним артритом. Після того, як препарат назвали ефективним у боротьбі з COVID-199, ліки практично зникли з аптек, і їх не вистачає хворим, які дійсно їх потребують. 

Марина Ансіфорова

Проект FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти  зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її нам за адресою sos.pravda007@gmail.com і ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації