Володимир Зеленський дарма витрачає гроші з Фонду COVID-19?

Марина АнсіфороваMarina Ansiforova
Четвер, 11 червня 2020, 14:20

Твердження: Невідомо, куди виділили 65 мільярдів для Фонду з протидії коронавірусу.

Цитата: "Шістдесят мільярдів, які були виділені на боротьбу з коронавірусом, поділись невідомо куди".

Деталі. Мережею шириться фейк із тезою, що 60 мільярдів гривень, які були виділені на Фонд з протидії COVID-19, "зникли невідомо куди". 

Ще одна ілюстрація на цю ж тему натякає, що привласнив їх чинний президент України Володимир Зеленський "Вова! Перестань мародерити країну!"

 

Спростування: Ймовірно, автори фейку взяли за основу коментар народного депутата фракції "Європейська солідарність" Олега Синютки у ток-шоу телеканалу "Прямий".

"Шістдесят мільярдів, які виділені на коронавірус, поділись невідомо куди. І я би дуже хотів, щоб в четвер… я не знаю, як будуть представляти це питання "слуги народу", але я думаю, що потрібно передусім відзвітувати за програму, яку затверджували "слуги народу", — сказав Синютка в ефірі телеканалу "Прямий". 

За даними Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки, обсяг Фонду боротьби з коронавірусом складає 64 мільярди гривень,  із яких станом на 25 травня розподілено 13 мільярдів, тобто 20%. 

Ці 20% між собою розподілили три розпорядники: Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (шість мільярдів — додатково на соціальне страхування), Міністерство охорони здоров'я (3,09 мільярди — на заходи, спрямовані протидії коронавірусу та апарати ШВЛ) та Міністерство соціальної політики (3,9 мільярди — допомога ФОПам та страхування).

Нерозподіленими залишаються 51,6 мільярдів, які, ймовірно, не встигнуть використати за призначенням у повному об’ємі (Фонд діє протягом карантину та 30 днів після його відміни), та перерозподілять на потреби, не пов'язані з коронавірусом: наприклад, нещодавно бюджетний комітет Верховної ради запропонував 35 млрд грн з Фонду витратити на ремонт доріг. 

Проект FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти  зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.com і ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації