“Антивірусні рамки” — панацея від коронавірусу чи черговий пристрій з ефектом плацебо?

Валерія Іванова
Середа, 17 червня 2020, 10:02

Твердження: Система аерозольного знезараження OZZO зупиняє коронавірус. 


Деталі: У мережі з'явилася реклама системи аерозольного знезараження Silvergate, українського виробництва. Продавці винаходу переконують, що рамку потрібно встановлювати на вході до громадських місць, як-от: торгові центри, лікарні, офіси та ресторани.

 
"Продавці винаходу переконують, що рамку потрібно встановлювати на вході до громадських місць"

Рамка начебто є коронавірусним бар’єром, який може вберегти або суттєво зменшити ймовірність заразитись на COVID-19. Також продавці винаходу запевняють, що рамка дозволяє зберігати тривалий захисний ефект від коронавірусу. 

Спростування: Насправді ефективність пристрою не доведена. По суті, це установка, яка оприскує людину маленькими краплями антисептика. 

Такі рамки на вході до публічних місць можуть провокувати подразнення у людей із проблемною шкірою. 

До того ж, антисептики можуть викликати алергічну реакцію, а отже, обприскування усього тіла, включаючи обличчя, може бути шкідливим і навіть  небезпечним для здоров'я. 

І ключове — маленькі невідчутні краплі, які будуть розпиляти протягом декількох секунд, не допоможуть вбити коронавірус. Адже, користуючись   антисептиком, важливо нанести його на усю поверхню руки, не шкодуючи  засобу, і розтирати долонями впродовж 20-30 секунд, доки руки залишаються вологими. Тільки у такому випадку засіб подіє від COVID-19. 

За даними ВООЗ ефективні антисептичні засоби проти коронавірусу мають містити не менше 60% етилового спирту. 

Навіть більше, якщо заражена людина потрапить до публічного приміщення, пройшовши повз рамку з антисептиком, це ніяким чином не зупинить подальшого розповсюдження вірусу.

Проект FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти  зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.com і ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації