Легіонела чи COVID-19 — фейк від австрійського "лікаря"

Валерія ІвановаВалерія Іванова
Вівторок, 23 червня 2020, 11:33

Твердження: В італійському місті Бергамо сотні людей померли від бактерії легіонели, яка провокує пневмонію, а пандемія коронавірусу — вигадка.  Показники смертності в італійському місті не перевищували середньодобових показників до коронавірусу. 

Деталі: На платформі Youtube сотні тисяч переглядів вже набрало відео, на якому чоловік на ім’я Ярослав Бельський, який називає себе лікарем з Австрії,  розповідає, що пандемія коронавірусу — це брехня міжнародного масштабу. 

Він стверджує, що катастрофа у Бергамо трапилась від того, що в провінції існує проблема з питною водою. Нібито в італійському регіоні бактерією легіонелою заражена вода, що провокує пневмонію. 

Також, за його словами, рівень смертності в італійському регіоні був у нормі і не перевищував середніх показників. А військовим довелось перевозити труни з померлими людьми лише через те, що похоронні бюро закрили на карантин. 

Відео з його інтерв'ю набрало вже понад сто тисяч переглядів. 

Цитата:  "В Італії була пневмонія багато років, бо є легіонела — це тип бактерій у питній воді. У них проблема з питною водою, з медикаментами. Тобто неправильні дії італійців, через це у них і було багато смертей, що і повинно було трапитись. Але і це все ще залишилось у межах норми". 

Спростування: Насправді, тисячі людей у регіоні Ломбардія, куди входить і місто Бергамо, померли саме від коронавірусу, а не від бактерії у питній воді. 

Вчені вже досконало дослідили геном вірусу COVID-19, від якого померли люди, і виявили, що це саме вірус, а не бактерія, як стверджується у фейковому відео. І це доведено сотнями незалежних досліджень по всьому світу. 

Дані про те, що смертність під час спалаху пандемії коронавірусу в Ломбардії була в межах нормальних показників, теж не відповідає дійсності. Насправді середньодобовий рівень смертності у цьому італійському регіоні "у мирний час" складав близько 270 людей сумарно з усіх причин: хвороби, ДТП, просто старість. А на піку спалаху вірусу, 20 березня, лише з діагнозом "коронавірус" тут померло 546 людей, тобто вдвічі більше, ніж зазвичай.

Під час спалаху епідемії мер міста Бергамо, яке входить у Ломбардію, Джорджіо Горі оприлюднив дані, які підтвердили, що смертність у місті зросла у понад 4 рази.

"У 13 муніципалітетах, включно із Бергамо, за перші два тижні 2019 року було 107 смертей. Цього року за той самий період ми маємо 480 смертей" — розповів він. 

Ці дані підтвердив і професор кафедри цифрових методів соціології Університету Бергамо Альдо Крістадоро.

Також версія "австрійського лікаря" про те, що лише один італієць знімав зі свого вікна військові машини у Бергамо, які перевозили загиблих від вірусу, теж неправда. У мережі інтернет існують сотні відео та світлин від місцевих жителів та світових засобів масової інформації. До того ж, цим займались військові не тому, що похоронні бюро були закриті через карантин, а тому, що спроможностей місцевих крематоріїв не вистачало

Проєкт FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти  зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.com і ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації