Чи може мідь зупинити пандемію?

Валерія ІвановаВалерія Іванова
Середа, 3 червня 2020, 11:51

Твердження: Потрібно купувати багаторазові захисні маски з міді, які на 100% захистять від COVID-19.

Деталі: У медіа розповсюджують інформацію про те, що старший мікробіолог Вільям Калві з університету Саутгемптона винайшов спосіб перемогти коронавірус, дослідивши властивості міді. 

Крім того, у мережі почав активно розвиватися бізнес на масках з мідної тканини. На сайтах вказано, що вона на 100% захистить вас від коронавірусу. 

В описі до товару продавці запевняють, що мідні нитки швидко вбивають молекули вірусу COVID-19, Еболи та інших небезпечних респіраторних інфекцій. 

 

Спростування:  Британський вчений не заявляв про те, що мідь знищує  коронавірус, утім говорив про корисну властивість міді зменшувати термін виживання вірусів і  перешкоджати  їх активному розповсюдженню.  

Насправді, такі властивості міді були виявлені ще задовго до пандемії коронавірусу.  Факт того, що ріст бактерій і вірусів відбувається повільніше на поверхнях з міді, ніж на інших металах та сплавах був відомий ще з 80-х років

Згодом, у 2015-ому році вчені на чолі з професором Білом Ківелом довели, що сплави міді можуть впливати на розповсюдження респіраторних вірусів. 

І вже під час пандемії вірусологи Національного інституту охорони здоров'я у штаті Монтана довели, що коронавірус  живе на міді до 4 годин, а от на інших поверхнях набагато довше. 

До прикладу, на картоні добу, а на нержавіючих поверхнях до 3 днів. 

Але ручки та поручні, покриті міддю, ніяким чином не зможуть зупинити пандемію коронавірусу. Вони зможуть лише трохи обмежити розповсюдження вірусу, і є більш антибактеріальним матеріалом для предметів у громадських місцях. 

Жодного наукового підтвердження того, що маска з міді захистить вас від коронавірусу більше, ніж звичайна медична маска для обличчя, немає. 

Проект FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти  зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.com і ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації