Чому вакцина з кров'ю Назарбаєва не допоможе від коронавірусу? 

Марина АнсіфороваMarina Ansiforova
Середа, 8 липня 2020, 09:00

Твердження: У Казахстані розробляють вакцину від COVID-19 з кров'ю президента Нурсултана Назарбаєва, який перехворів на коронавірус.

Деталі: У Youtube жваво обговорюють інформацію про те, що у Казахстані планують виготовляти вакцину від коронавірусу на основі плазми крові президента Республіки Казахстан Нурсултана Назарбаєва.

Спростування: Новину про вакцину зі зразками крові Назарбаєва опублікувало сатиричне медіа "Інформаційна агенція "Панорама", що спеціалізується на жартівливих дописах на основі вигаданих фактів. 

Зокрема, у одній із заміток вказано, що Назарбаєв, який нещодавно переніс коронавірус, заявив, що вірус можна вилікувати народним способом  —   за допомогою "міцного алкогольного кумису та жиру барана". 

Попри те, що ресурс публікує на сайті попередження про недостовірність інформації, на новину відреагувало Міністерство інформації і громадського розвитку Республіки Казахстан, яке назвало інформацію фейком та заявило, що проведе "експертизу цього матеріалу на предмет порушення законодавства і буде робити все можливе, щоб не допустити його подальше поширення". 

Невдовзі медіа повідомили, що сайт "ІА "Панорама" на території Республіки заблокований, а у блогах з'явилася інформація про те, що ресурс начебто заблокували через те, що він намагався донести правду. 

Нині сайт працює у звичайному режимі. 

Нагадаємо, користь плазми крові людей, які вже перенесли коронавірус, вчені ще не довели. Вакцини від COVID-19 у світі наразі не існує. 

Марина Ансіфорова

Проєкт FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.comі ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації