Стадіони-морги і пересувні трупарні — нова хвиля фейків про COVID-19

Валерія ІвановаВалерія Іванова
Четвер, 13 серпня 2020, 14:37

Твердження: Стадіони і виставкові центри перетворюють у морги, готуючись до другої хвилі коронавірусу. 

Деталі:   У соціальній мережі Фейсбук поширюється інформація, що нібито вірусологи не могли передбачити другу хвилю коронавірусу, бо це "не науково". Водночас автор фейку зауважив, що влада готується до нового росту кількості інфікованих, оскільки стадіони і виставкові центри переоблаштовують під морги, а заводи почали виробляти пересувні трупарні, і це нібито доводить, що пандемія запланована. 

Спростування: Вчені і справді припускають, що може бути друга хвиля коронавірусу.

Вірусологи можуть прогнозувати, як саме поводитиметься вірус у міру вивчення різних факторів. До прикладу, другу хвилю коронавірусу може спровокувати послаблення карантинних заходів. 

Локдаун порушив процес освіти, спричинив безробіття і погано вплинув на економіку країн по всьому світу, тому чимало країн вимушено зняли жорсткі обмеження. Як наслідок, люди почали контактувати між собою набагато частіше, що може стати причиною нових спалахів COVID-19.  

Крім того, вчені вивчають індекс репродукції вірусу, поведінку COVID-19 за різних погодних умов, тривалість дії імунітету в тих, хто перехворіли, щоб спрогнозувати, як коронавірус буде поводитись далі, і чи чекати нових серйозних хвиль інфікування. 

Також ВООЗ закликає владу країн світу тримати ситуацію з вірусом на контролі і бути підготовленими до зростання кількості інфікованих. 

Утім, немає жодного достовірного джерела інформації, яке могло б підтвердити чутки, що в Україні, чи у світі стадіони і виставкові центри перетворюють на морги, а заводи масово виробляють пересувні трупарні. 

Футбольні арени, концерт-холи, конференц-центри — все це і справді у різних країнах було переоблаштовано під лікарні та морги у зв'язку з непідготовленістю медичної системи у різних країнах світу до спалаху коронавірусу.  

До прикладу, в Іспанії перетворювали на морг спортивну арену, а в Італії через те, що  муніципальний похоронний дім не зміг впоратися з великою кількістю жертв, померлих до крематоріїв перевозили військові

Утім, усі ці факти були зафіксовані ще у березні під час різкого стрибка кількості померлих та інфікованих на COVID-19. 

Проєкт FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.comі ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації