Чому "Протефлазід" — неефективний препарат у лікуванні COVID-19?

Марина АнсіфороваMarina Ansiforova
Вівторок, 18 серпня 2020, 06:00

Твердження: Препарат "Протефлазід" є ефективним у боротьбі з коронавірусом.

Деталі: У березні під час світового розпалу пандемії коронавірусу українська фармкомпанія "Екофарм" заявляла про обнадійливі результати препарату "Протефлазід" у лікуванні COVID-19. 

Зокрема, заступник керівника фармацевтичної компанії "НВК "Екофарм" Олександр Гриневич тоді заявив, що його колеги, нібито використовуючи комп’ютерну модель коронавірусу, з’ясували, що діюча речовина препарату "Протефлазід" блокує важливий фермент коронавірусу, а це може гальмувати розмноження вірусу.

Спростування: 10 липня Антимонопольний комітет України постановив накласти штраф на ТОВ "Науково-виробнича фірма "Екофарм" у розмірі 3,2 млн гривень. 

АМКУ встановив, що  "Екофарм" порушила конкурентне законодавство, повідомивши неправдиву інформацію про ефективність препарату "Протефлазід" під час лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19. 

При цьому належного обґрунтування цього твердження в української компанії немає. 

Через те, що компанія на своїй сторінці опублікувала результати досліджень і коментарі колишнього вже директора Центру грипу Олександра Гриневича стосовно перспективності препарату, частина медіа поширили новини про "український препарат від коронавірусу", чим ввели велику кількість людей в оману стосовно його дієвості. 

Насправді ж "Протефлазід" це 96-відсоткова спиртова настоянка двох рослин: щучки дернистої та війника наземного. В інструкції зазначено, що він лікує від багатьох хвороб: починаючи від ГРВІ та грипу і закінчуючи гепатитами та СНІДом, що фактично не підтверджено. Так само не підтверджена і його дієвість проти COVID-19.

Згідно з позицією АМКУ, дослідження демонструє ефективність препарату у лікуванні коронавірусу свиней, а не людей

На сьогодні клінічних досліджень, які могли б підтвердити дієвість препарату у боротьбі з COVID-19, не існує. 

Проєкт FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.comі ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації