The New York Times: Зв'язок вейпінгу з ризиком захворіти на COVID-19 — усе очевидніший

Кетрін Джей Ву
П'ятниця, 11 вересня 2020, 06:00

Статтю The New York Times в оригіналі ви можете прочитати за цим посиланням.

Коли Женен Моїн лежав у лікарні з ураженою легенею — через хворобу, спричинену вейпінгом, — йому сказали, що в нього було всього 5% шансів вижити.

Двадцятирічний Женен Моїн викурив свій перший вейп рік тому. Станом на кінець осені він уже споживав уміст кількох картриджів з ТГК (тетрагідроканабінол — перекл.) на тиждень — як він зізнається, більше, ніж може спожити переважна частина людей.

Аж поки на початку грудня він не опинився в реанімаційному відділенні лікарні "Sharp Grossmont", що в Сан-Дієго, з ураженою легенею та діагнозом "захворювання легень, спричинене вейпінгом".

У лікарні його ввели в штучну кому й підключили до апарату штучного дихання. Урешті хлопець усього за два тижні втратив близько 23 кілограмів ваги, маючи зріст 185 см.

У якийсь момент, розповідає Моїн, лікарі прогнозували йому 5 відсотків шансів на виживання. Тоді він вирішив, що вейп, викурений до госпіталізації, буде останнім.

Підхопивши три місяці тому, під час барбекю з родиною, легку форму COVID-19, він зрозумів, що покинув палити якраз вчасно. "Якби я інфікувався за тиждень до того, як сильно захворів, то, мабуть, уже помер би" — зізнається хлопець.

Фахівці попереджали від самого початку пандемії, що, найімовірніше, рубці на легенях курців сигарет та вейпів — сприятливі умови для розвитку коронавірусу, патогену дихальних шляхів. Наразі лікарі й дослідники починають краще розуміти, як куріння та вейпінг посилюють контагіозність вірусу, допомагають йому проникати в легені та спричинювати деякі з найтяжчих симптомів COVID-19.

"У мене немає жодних сумнівів, що куріння та вейпінг підвищують ризик негативних наслідків COVID-19, — стверджує докторка Стефані Ловінськи-Дезір, педіаторка-пульмонологиня у Колумбійському університеті. — Цілком очевидно, що куріння та вейпінг шкідливі для легень, а головні симптоми COVID-19 стосуються саме дихальних шляхів. Поєднання цих двох речей — іще гірше".

Минулорічна вейпінгова криза, під час якої тисячі людей на кшталт Моїна захворіли та були ушпиталені з важкими ураженнями легень і дихальних шляхів, оприявнила небезпеку електронних сигарет та вейп-речовин, особливо нелегальних вейпів на основі марихуани.

Тим часом, як деякі дослідження виявили, що куріння підвищує ризик розвитку важких симптомів COVID-19 більш ніж удвічі, свідчення про зв’язок вейпінгу та COVID-19 лише починають з’являтися. Нещодавно група дослідників заявила, що молоді люди, які курять вейп, мають уп’ятеро вищі шанси інфікуватися коронавірусом.

Взаємозв’язок між курінням сигарет, вейпінгом та коронавірусом іще не до кінця вивчений. Лікарі достеменно не знають, чому вейпінг спричинює розвиток тяжкого захворювання в одних, однак щадить інших. І причини того, як несподівано легко Моїн перехворів на коронавірус, також лишаються загадковими.

Подібні нюанси вже тривалий час ускладнюють комунікацію про ризики куріння та вейпінгу під час пандемії.

Джеймс Іпполіто, 26-річний ветеран армії, що проживає у Гінгемі, штат Массачусетс, почав курити вейп із нікотином близько 6 років тому. "Я вейпив щодня, з ранку до вечора" — каже Іпполіто.

Наростаюча загроза інфікування не злякала його. "Мені неприємно це казати, але якби я підхопив вірус, я все одно вейпив би — ніколи б не подумав, що ці дві речі взаємопов’язані" — каже він.

Подібна впертість бентежить фахівців, які відзначають, що COVID-19 — чи не перша хвороба, яка вражає курців та вейперів найдужче.

"Легені створені не для того, аби регулярно вдихати дим чи пари вейпу" — розповідає доктор Дрю Гарріс, пульмонолог в Центрі здоров’я при Університеті Вірджинії. Ці речовини, додає він, "діють настільки жахливо, наскільки ви тільки можете уявити".

У США сигарети палять близько 34 мільйонів дорослих людей. Велику їх частину складають представники кольорових спільнот із низьким соціо-економічним статусом — тобто, апріорі вразливі до коронавірусу групи людей. Також підраховано, що вейпи курять понад 5 мільйонів учнів та студентів.

Вміст активних речовин у сигаретах та вейпах надзвичайно різноманітний — від нікотину до ТГК, компоненту марихуани. Проте багатьох фахівців більше турбують інші, супутні складники, як-от важкі метали та ацетат вітаміну Е — легені просто тонуть у цих токсинах та надтонких частинках, що отруюють або руйнують чутливі тканини організму.

Негативний вплив куріння на імунну систему довели десятиліття досліджень. Після кожної затяжки викид шкідливих хімічних речовин порушує систему стримувань і противаг, робота якої полягає у спрямовуванні необхідних клітин та молекул на боротьбу з чужорідними мікробами; натомість ці клітини помилково атакують здорові тканини організму. 

Тіло, ушкоджене наслідками куріння, здатне захистити себе від вірусу на достатньому рівні, однак має деякі негаразди з тим, що арсенал цієї зброї спрямовується всередину, саме на себе. Зрештою в зіпсутих легенях виникають хронічні запалення, утворюється слиз, звужуються дихальні шляхи та уповільнюється надходження кисню до крові. У легенях деяких пацієнтів можуть розвинутися рубці, що ще більше ускладнює рух повітря.

Докторка Ловінськи-Дезір описує внутрішню будову цих тканин як грона наповненого повітрям винограду, уплетені в мережу кровоносних судин. "Хронічне куріння просто руйнує ці "виноградини", — пояснює вона, — і вони стають млявими та обвислими".

Сигаретний дим ушкоджує також і дрібні волосяні структури, відомі як війки, що вловлюють токсини та мікроби з дихальних шляхів; таким чином патогени легше проникають у легені.

Якщо туди потрапить ще й вірус, застерігає докторка Ловінськи-Дезір, "руйнівні наслідки будуть іще більшими", адже у "виноградини", і так пошкоджені, потраплять надлишкові продукти життєдіяльності клітин. Роки досліджень лише підтвердили цей взаємозв’язок. Наприклад, курці, що захворіли на грип, частіше потрапляють до лікарні, аніж ті, хто не палять.

Про вейпінг, відносно нову звичку, відомо менше. Однак процеси, подібні до вищеописаних, були помічені й стосовно вейпів та електронних сигарет. За результатами кількох досліджень виявлено, що вейпінг робить мишей вразливими до бактерій та вірусів та провокує запалення по всьому тілу, а не лише в легенях.

Моїн минулого року став однією з тисячі жертв хвороби, яку називають ушкодженням легень, пов’язаним із вейпінгом та електронними сигаретами, або ж EVALI (з англ. "E-cigarette, or Vaping, product use Associated Lung Injury" — ураження легень, спричинене вживанням речовин через електронні сигарети або вейпи — перекл.). Багато пацієнтів з EVALI споживали через вейп речовини, що містять липку сполуку під назвою ацетат вітаміну Е, знайдену у фірмових картриджах "Доктор Зодіак", яким надавав перевагу Моїн.

Моїн і досі пригадує своє перебування в лікарні до найменших деталей.

"Мої губи були синіми, — розповідає він. — Лікарям довелося заклеїти мої очі стрічкою. У мене постійно були галюцинації, нібито медсестри намагаються мене вбити, а стіни зроблені з людської шкіри. Це все було дуже жахливо".

Приблизно за рік Моїн, спортсмен атлетичної тілобудови, що в університеті займався змагальними видами спорту, відчув, що він знову "напрочуд здоровий".

Однак докторка Лаура Кротті Александер, пульмонологиня та експертка з питань вейпінгу в Університеті Каліфорнії у Сан-Дієго та один із лікарів Моїна стверджують, що фахівці все ще не знають до кінця потенційних довготривалих наслідків вейпінгу.

"Одна тільки та обставина, що він почувається так, ніби одужав на 100%, не означає, що його легені стали працювати на 100%" — пояснює вона.

Після досягнення свого піку минулого вересня, кількість ушпиталених пацієнтів з EVALI різко впала. Утім, Центри з контролю та профілактики захворювань США, починаючи з лютого, не вели облік пацієнтів, тому експерти непокояться, що проблема вейпінгу відійшла на другий план. "У пацієнтів хвороба нікуди не поділася" — нагадує Мішель Екін, фахівчиня з пульмонологічних захворювань в Університеті Джона Гопкінса.

Докторка Кротті Александер зазначає, що вона разом з іншими дослідниками намагалася простежити значну кількість минулорічних випадків EVALI, із чим парадоксально допомогла пандемія, вплинувши на здоров’я деяких пацієнтах особливо сильно. 

Більш ранні дослідження свідчать, що вірус легше проникає в організм курців та вейперів. Куріння, вочевидь, змінює поверхню певних клітин таким чином, що до них чіпляється більше молекул протеїну АСЕ-2, через який коронавірус і проникає всередину.

"Що більша експресія (у біологічному розумінні —  перекл.), то більше вірусу потрапить усередину клітин, — наголошує докторка Кротті Александер. — Наразі з’являються деякі дані про це з точки зору вейпінгу".

Цей спосіб, у який вейпінг ушкоджує легені, є основним з-поміж інших і може пояснити результати нещодавнього опитування понад 4000 осіб у віці від 13 до 24 років, які показали, що вейпінг мав безпосередній стосунок до зараження коронавірусом. Утім, авторка опитування, Бонні Гальперн-Фельшер, дослідниця в галузі педіатрії у Стенфордському університеті заявляє, що тут, імовірно, зіграла роль не лише біологія.

Вейп курять у соціальний спосіб, ділячи з іншими вейперами спільний простір та відповідні пристрої. На додачу вейпінг, як і куріння, передбачає багато взаємодії рук із ротом, таким чином забезпечуючи мікробам легкий доступ до дихальних шляхів, нагадує докторка Екін. "Окрім того, якщо ви курите сигарету або вейп, — зазначає вона, — ви робите це не в масці".

Довготривалий вплив COVID-19 на здоров’я тих, хто курить сигарети чи вейпи, досі незрозумілий. Зростає кількість свідчень того, що коронавірус може завдавати шкоди кровоносним судинам, спричинюючи утворення тромбів, які вражають тканини, в тому числі й легені, — і ця обставина робить куріння та вейпінг небезпечнішим, ніж будь-коли раніше.

Ерлі Фрамен, маючи за плечима великий стаж куріння — першу сигарету вона викурила, коли їй було 9 років — не поспішала покинути палити цієї весни, коли коронавірус уперше з’явився серед в її громаді и в Дамрискотті, штат Мен. "Стрес — це останнє, що я хотіла би пережити під час карантину" — зізнається вона.

Утім, цього тижня пані Фрамен уже прагне позбутися звички курити. Вона почала працювати в пекарні, де їй слід буде багато взаємодіяти з незнайомцями.

"Одне діло — переконати себе, коли я практично не виходила з дому, — розповідає вона про куріння, — і зовсім інша — тепер, коли виправдань більше немає".

Трохи раніше було з’ясовано, що деякі люди починають відмовлятися від сигарет та вейпів. Утім, зараз, коли школи знову відкриваються на очне навчання, ситуація може швидко відкотитися назад.

Докторка Ловінськи-Дезір також переймається, що стресові чинники пандемії можуть наразі ще більше підштовхнути людей до сигарет та вейпів.

Женен Моїн згадує, як не зважав на батькові попередження, коли той надсилав йому статті про шкоду вейпінгу.

Однак події минулого року перевернули світогляд Моїна. Тепер він вважає, що пандемія — це чергове нагадування, що загрози вейпінгу того не варті: "Вейпінг жодним чином не полегшує перебіг COVID-19".

Переклад Ольги Проскури

Ми дуже вдячні вам, наші читачі, за час, проведений на сайті "Українська правда.SOS". Тепер ми хочемо попросити вас оцінити нашу роботу – і для цього ставимо декілька просих запитань.



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації