Вигадки Нью-Йоркського лікаря, психологічний вплив карантину та Дональд Трамп проти “світового зла” — топ фейків тижня про COVID-19

Валерія ІвановаВалерія Іванова, Марина АнсіфороваMarina Ansiforova
Субота, 5 вересня 2020, 06:00

Твердження: У МОЗ зізнались, що вводили карантин, щоб психологічно впливати на населення України.

Деталі: У мережі інтернет активно поширюють інформацію, що нібито Міністерство охорони здоров'я України "весь цей час вводило обмеження під час карантину для того, щоб психічно вплинути на людей". Також автори статей стверджують, що для закриття парків, суворих обмежень у користуванні  громадським транспортом і навіть введення маскового режиму не було жодної підстави. Про це нібито заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. 

Спростування: Насправді Віктор Ляшко говорив про "психологічний ефект" ще у травні, і це не стосувалося всіх карантинних обмежень, а лише деяких. 

Головний санлікар заявляв про те, що в українців не було відчуття небезпеки від невидимого вірусу, тому люди продовжували збиратись на свята, відзначати дні народження, мали велику кількість контактів, а отже існував високий ризик подальшого розповсюдження коронавірусу. 

Ляшко пояснював, що деякі карантинні заходи були поєднанням епідеміологічного та психологічного ефектів, щоб зупинити розповсюдження COVID-19: "Ми коли закривали свого часу парки і робили обприскування доріг, то це було не стільки питанням впливу на епідеміологічний процес, скільки на психологічний процес. Закрито парки, і немає відчуття, що все безпечно, і люди психологічно готувалися, що потрібно зайти в карантин… Це в поєднанні. Тому що, коли я аналізував ті заходи, які впроваджували у КНР, потім в Італії, то думав з точки зору епідеміології, навіщо вони це роблять. Якщо це крапельна інфекція, то це не впливає на шляхи її передачі. Пізніше, коли аналізували і почали спілкуватися через послів з епідеміологами, то вони розповідали, що для людей це невидима інфекція і потрібно створити також психологічний ефект. Завдяки цьому ефекту в людей з’являлося відчуття небезпеки і необхідності дотримання норм карантинних заходів, які впроваджував уряд".

 

Твердження: Трамп заявив, що пандемія це афера, а ті, хто не носять маски протестують проти брехливих ЗМІ.

Деталі: У соціальній мережі Фейсбук користувачі поширюють інформацію, що нібито на пресконференції президента США Дональда Трампа один із журналістів запитав у нього про масковий режим, який не дотримується пресою в залі. На це, за інформацією авторів дописів, Трамп відповів, що в залі без масок ті журналісти, "хто не служать злу і розуміють аферу, і беруть участь у світовому протесті проти брехливих ЗМІ".  

Спростування: Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп у своїй відповіді на запитання журналіста нічого не говорив про "аферу", як і про "служіння злу". 

Насправді під час конференції один із журналістів запитав Дональда Трампа: чому, попри втрату 6 тисяч американців за тиждень, навіть у приміщенні, де проходить конференція, не дотримано карантинних норм. 

На що Трамп дослівно відповів: "Вони не зобов’язані, оскільки в нас політичний захід. Так що ви тут не маєте рації, це політичний захід. Вони є винятками. Також це мирний протест… Наскільки я бачу, то практично всі мають маски. У нас же є винятки у законі, коли це мирний протест або політичний захід, так?.. І ви можете назвати це політичним заходом, але я назвав би це мирним протестом, бо вони знали, що ви прийдете, і вони знають, що новини фейкові, й вони це розуміють краще, ніж будь-хто. Вони запитали, чи можуть вони тут бути присутніми".

Насправді Трамп неодноразово закликав американців носити маски і відмовитись від відвідування людних місць. 

 

Твердження: Американський лікар довів, що ПЛР-тести не здатні виявити будь-який вірус.

Деталі: У соціальних мережах активно розповсюджують відео на платформі Youtube. Автор запевняє, що лікар з Нью-Йорка Ендрю Кауфман начебто довів, що ПЛР-тести виявляють не вірус, а фізіологічний процес, який відбувається всередині наших клітин ендофагоцитоз. 

Спростування: Тези Ендрю Кауфмана, пов’язані з коронавірусом, уже неодноразово визнавали фейковими незалежні фактчекери, зокрема і з Reuters. Його твердження про ПЛР-тести, яке поширили користувачі українського сегменту Фейсбук та Youtube, також є неправдивими. Метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) вже десятиріччя використовують для виявлення різних вірусних інфекцій. Він визначає  ДНК або РНК конкретного вірусу, що дозволяє відрізнити COVID-19 від інших вірусів. 



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації