Соціальні мережі розповсюджують інформацію про неефективність карантину

Валерія ІвановаВалерія Іванова
Четвер, 14 травня 2020, 20:57

Твердження: Динаміка поширення COVID-19 не залежить від карантину.

Джерело: дослідження професора Тель-Авівського університету Іцхак Бен Ісраеля.

Спростування: У соціальних мережах стала ширитись дезінформація про те, що карантин зайвий у боротьбі з пандемією коронавірусу. 

Автори постів часто посилаються на дослідження професора Тель-Авівського університету Іцхак Бен-Ісраеля, що очолює Ізраїльське космічне агентство і був провідним спеціалістом відділу досліджень і розвитку Армії оборони Ізраїлю. 

Професор нібито довів, що незалежно від того, чи карантин суворий, чи його немає зовсім, динаміка розповсюдження вірусу однакова в усіх країнах світу досягає піку на шостому тижні і стрімко падає з восьмого тижня. 

Про це дослідження написало Israel Info, звідти інформацію передрукувала низка українських медіа

На дослідження почали посилатися користувачі в соціальних мережах, відчайдушно вимагаючи негайного скасування карантинних заходів. Юзери запевняли, що самоізоляція не потрібна і зайва, а  превентивні заходи результат паніки, а зовсім не необхідність. 

Втім COVID-19 поширюється повітряно-крапельним шляхом, тому якщо елементарно обмежити контакти інфікованих зі здоровими, то можна суттєво знизити приріст нових випадків.

До всього, ціль карантину полягає ще й у зменшенні навантаження на лікарні.  

Видання Washington Post навіть опублікувало симулятор, який пояснює різні сценарії поширення коронавірусу залежно від карантинних заходів. Так, можно наочно побачити, що чим більше хворих, тим більша швидкість зростання. 

Симулятор доводить, що якби, до прикладу, карантин не ввели у Сполучених Штатах, то кількість хворих у травні перетнула би позначку 100 мільйонів інфікованих, а це у 70 разів більше від кількості нині зареєстрованих випадків. Такої різниці вдалося досягти зокрема і за допомогою карантинних заходів. 

А якщо замість гіпотетичного симулятора поглянути на ситуацію у Білорусі, то можна на власні очі пересвідчитися, які наслідки може мати ігнорування карантину.  

Поки президент Олександр Лукашенко запевняв, що суворі обмеження інших країн це "психоз", темп поширення коронавірусу у Білорусі став одним із найвищих у Європі. Нині у Білорусі виявлено 25 тисяч 800 інфікованих, а приріст на початок травня склав майже тисячу осіб за добу, що у два рази більше аніж в той же період у сусідніх країнах. 

Проект FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти  зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її нам за адресою sos.pravda007@gmail.com і ми обов’язково її перевіримо.   







powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації