BBC: Ізольовані посеред ізоляції

Сем Проффітт, BBC
Національний антарктичний науковий центр
П'ятниця, 15 травня 2020, 18:52

Експедиція в Антарктиду — це щоразу відокремлення від решти світу на кілька місяців. І наразі там не зафіксовано жодного випадку коронавірусу. То чому ж дослідницькі експедиції дотримуються всіх противірусних правил самоізоляції, якщо вірусу, ймовірно, навіть немає на континенті?

"Захворіти тут на COVID-19 було б катастрофою. Тому ми теж дотримуємось карантинних мір. Здається, ніби ми ізольовані всередині ізоляції. Попередити — завжди краще, ніж лікувати".

Так вважає Предіп Томар — лікар у дослідницькій місії Індії в Антарктиді, на базі Бгараті.

Він перебуває на станції п’ятий місяць в рамках річної експедиції.

Якщо COVID-19 потрапить на антарктичну дослідницьку базу, це може мати нищівні наслідки. Там немає куди подітися, медичні можливості обмежені, тож ймовірність розповсюдження вірусу — дуже висока.

Саме тому, хоч 23 дослідників і не покидали континенту й не мали жодного випадку коронавірусу, група перебуває на карантині з лютого.

Кожен, хто прибуває на Антарктиду, також проходить 14-денний карантин.

У разі, якщо в когось із полярників проявляться симптоми COVID-19, його чи її негайно ізолюють, як і будь-кого, з ким вони мали контакт.

Усього в Антарктиді свої дослідні бази мають 29 країн.

До початку карантину сусідні експедиції могли регулярно відвідувати базу Бгараті.

Тоді на честь такого візиту здіймався державний прапор експедиції-гості. Різні команди разом відзначали важливі національні свята своїх країн. А якщо на якійсь із баз не було необхідного обладнання, його можна було позичити в сусідів.

"У реальному світі між народами немає таких гармонічних взаємин" — ділиться доктор Томар.

Утім, він не зустрічався з представниками інших об’єктів від початку березня, відтоді, як була призупинена спільна діяльність.

Коли доктор Томар, 15 листопада 2019, прибув на Бгараті, аби вивчати психологічний вплив полярної експедиції на дослідників, світ був практично таким, як і завжди. Нині ж на антарктичній землі, за його словами, панує постійна тривога. Її підживлює брак інформації про коронавірус, як і хвилювання за свої родини, що залишилися вдома.

Доктор Томар і його колеги можуть лише здогадуватися, у що виллється світова пандемія та подальші карантини.

Він отримує усю актуальну інформацію від родини та друзів.

Проте деякі наслідки соціального дистанціювання він узагалі заледве уявляє.

"Друзі розповідали, що їхнє виживання схоже на наше — ізольовані та застряглі у своїх домівках" — розповідає він.

"Мені складно уявити, як весь світ ходить у масках".

Враховуючи, що карантинні заходи запроваджені по всьому світу, тепер може бути складніше добратися до нашої чи будь-якої іншої бази, як і виїхати з неї.

Це означає, що науковці можуть провести на базах, в умовах холодного, суворого клімату, ще не один місяць — набагато довше, ніж вони розраховували. 

База Бгараті, розташована на пагорбах Ларсеманн, з видом на Південний океан, почала діяти в 2012 році. Це один із найвіддаленіших науково-дослідних форпостів на планеті. До найближчого материка, з боку Південної Африки, — більше, ніж 5000 км. Єдиний транспорт — невеличке судно, та й то лише під час антарктичного літа, з листопада до кінця березня.

Тож ті, хто перебувають у такому непривітному місці, безперечно, вміють справлятися з ізоляцією.

Кожен тут працює "з дому" протягом усього перебування на об’єкті.

Тут немає магазинів. Тут не можна вийти просто прогулятися. Температура повітря може сягати -40C і становить собою зовнішню небезпеку.

Кожен із дослідників бази Бгараті ще до прибуття пройшов усебічну підготовку, що вчить, як перенести антарктичну зиму психічно і фізично.

Постійна соціальна ізоляція та нестача сонячного світла загрожує розвитком депресії.

Окрім того, на континенті, де сонце взагалі не світить багато зимових місяців поспіль, дуже складно буває підтримувати регулярний режим сну.

"Ми заохочуємо наших учасників дотримуватися здорової гігієни сну" — зазначає доктор Томар.

Коли він тільки прибув сюди, то дуже сторожко ставився до загроз, які приховує в собі антарктичний ландшафт.

"Коли ви тут, на вас чатує постійна смертельна небезпека. Величезні шари криги містять у собі безліч прихованих безліч тріщин, через які вони можуть відламатися й обвалитися", — застерігає Томар.

Однак наразі він більше переймається тими, хто замкнені вдома. Знайомий доктору Томару світ може змінитися до невпізнання за той рік, що він проводить на крижаному континенті. Проте якщо він проходив спеціальну підготовку перед ізоляцією, то його співгромадяни удома — ні.

"Я щиро хотів би служити своїй країні в цей непростий час, — додає він. — Ще ніхто ніколи не стикався з чимось подібним до нинішньої кризи. Коли ми повернемось, мені б хотілося знову побачити світ таким, яким він був".

Переклад Ольги Проскури



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації