Чому не варто боятися комарів під час пандемії COVID-19?

Валерія ІвановаВалерія Іванова
Четвер, 21 травня 2020, 09:15

Твердження: Комарі можуть переносити COVID-19 від хворої людини до здорової, тому влітку кількість інфікованих зросте в рази.


Джерело: Інформація про те, що комарі можуть переносити коронавірус, бурхливо обговорюється у соціальних мережах. Інформація з'явилась у групах у соціальних мережах як жарт. До прикладу, таку картинку опублікували у популярній групі "Общєство нудних прєстарєлих мізантропов".

Картинка мала більше півтисячі поширень та тисячі лайків. І хоча багато користувачів розповсюджували її в якості жарту, у суспільстві почала розвиватись думка, що комарі і справді можуть бути переносниками вірусу. 

Спростування:  Всесвітня організація охорони здоров'я проінформувала, що жодного факту або підтвердженої інформації, що комарі, мухи або кліщі можуть переносити вірус COVID-19, не існує. 

Комахи використовують людську кров для своєї життєдіяльності, тож при укусі кров потрапляє в травний тракт комахи, де, відповідно, перетравлюється. 

При цьому вірус у будь-якому разі не встигає потрапити в залози, що відповідають за виділення секретів, які комахи використовують при укусі. А саме через ці секрети відбувається зараження людини хворобами, що передаються комахами і кліщами. 

Ті хвороби, які комар може передати людині, вражають саму комаху. 

Коронавірусом, на відміну від малярії, енцефаліту та інших хвороб комахи не хворіють. 

Аналогічний фейк активно розповсюджували про вірус імунодефіциту: що, нібито, комарі можуть заражати людину ВІЛ-інфекцією. Утім за десятки років існування епідемії ВІЛ, жодного випадку інфікування ВІЛ від комара — не зафіксовано. 

Попри це, соціальні дослідження показують, що кожен п'ятий опитаний підліток вважає, що інфекція може передаватись через укус комара. 

Проект FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її нам за адресою sos.pravda007@gmail.com і ми обов’язково її перевіримо.  



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації