ВВС: Дезінформація ціною в людські життя

Маріанна Спрінґ, BBC
П'ятниця, 29 травня 2020, 09:46

Статтю ВВС в оригіналі можна прочитати за цим посиланням 

Команда BBC, що відстежує дезінформацію про коронавірус, виявила зв’язок недостовірної  інформації із фізичними нападами, підпалами та смертями. Водночас експерти зазначають, що потенційна непряма шкода від чуткок, теорій змови та недостатньої поінформованості у сфері охорони здоров’я, може бути значно більшою.

"Ми гадали, що уряд хоче таким чином нас відволікти від чогось, — зізнається Браян Лі Гітченс, — або що це стосувалося 5G. Тому ми не дотримувалися правил і не звернулися за допомогою раніше".

46-річний Браян розповідає це по телефону, перебуваючи в лікарні у Флориді. Його дружина в тяжкому стані лежить у сусідній палаті, на апараті штучної вентиляції легень та на заспокійливих.

"Вони важко боролися за її легені, — голос Браяна тремтить. — У неї пневмонія. Її тіло просто не реагує ні на що".

Прочитавши в інтернеті різні теорії змови, вони вирішили, що ця хвороба — просто вигадка, або принаймні не серйозніша за грип. Однак на початку травня пара підхопила COVID-19.

"Тепер я розумію, що коронавірус — це точно не фейк, — каже він, важко дихаючи. — Він усюди, і він поширюється".

Небезпечна дезінформація

Команда BBC відслідковує людські жертви дезінформації про коронавірус. Ми вивчали десятки випадків — про деякі з них раніше не повідомлялося — розмовляючи з постраждалими та медиками, ми намагалися перевірити достовірність цих історій.

Наслідки поширилися по всьому світу.

Інтернет-чутки стали причиною вуличних заворушень в Індії та масових отруєнь в Ірані. 

Спеціалістам із телекомунікацій погрожували, на них нападали, підпалювали телефонні вишки у Великобританії та в інших країнах — усе через теорії змови.

А в Аризоні пара помилково вирішила, що пляшка з очищувачем для акваріума містить профілактичні ліки.

Отруєння очисними засобами

Ванда і Ґері Леніус уперше почули про гідроксихлорохін у кінці березня.

Подружжя помітило на етикетці старої пляшки, що валялась у дворі їхнього будинку у Феніксі, складник зі схожою назвою.

Потенційно гідроксихлорохін може подолати вірус — однак дослідження ще тривають, тож цей факт  залишається недоведеним. 

У понеділок Всесвітня організація охорони здоров’я перестала проводити випробування з ним, після висунутої в результаті нещодавнього дослідження гіпотези, що насправді ця речовина може підвищувати ризик смерті у пацієнтів з COVID-19. 

Припущення про ефективність гідроксихлорохіну уперше почали з’являтися в інтернет-просторі Китаю, в кінці січня. 

Китайські ЗМІ, включно з офіційними інформаційними ресурсами, публікували у Твіттері результати старих досліджень, у яких ця речовина тестувалася як антивірусні ліки.

Пізніше заявив про обнадійливі результати і лікар із Франції. І хоча згодом це дослідження було поставлене під сумнів, інтерес до гідроксихлорохіну зріс. Про нього, з різним ступенем скептицизму, згадували різноманітні ЗМІ та впливові особи, зокрема очільник "Тесли" Ілон Маск та президент Бразилії Жаїр Болсонару.

Речовина просочилася навіть у пресбрифінги Білого дому та Twitter Президента США Дональда Трампа.

@realDonaldTrump

"ГІДРОКСИХЛОРОХІН ТА АЗИТРОМІЦИН, разом узяті, мають усі шанси стати найбільшим переломним моментом в історії медицини. FDA (Управління продовольства і медикаментів США — УП) зрушило гори — дякую! Сподіваюся, будуть ОБИДВА (Г ефективніший разом із А, Міжнародний журнал антимікробних засобів)..."

"Що нам втрачати? — висловився він 3-го квітня. — Давайте". Усередині травня він пішов навіть далі, заявивши, що дотримався власної поради. 

Результати моніторингу за допомогою онлайн-інструменту CrowdTangle свідчать, що кожне таке висловлювання викликало спалахи жвавих обговорень цього препарату в соцмережах.

Передозування препаратом трапляються рідко, однак спричинена пандемією тривожність штовхає людей на крайні заходи.

У Нігерії після випадків госпіталізації при отруєнні гідроксихлорохіном держслужбовці у сфері охорони здоров’я застерегли людей від уживання цього препарату.

А на початку березня до токсикологічної лікарні в Ганої потрапив 43-річний в’єтнамець, що вжив значну дозу хлорохіну. Він був червоний, тремтів, а його погляд був розфокусований. Керівник лікарні, доктор Нґуєн Транґ Нґуєн зазначив, що чоловікові пощастило, що той швидко потрапив до лікарів — інакше міг померти.

Ґері Леніусу пощастило менше. У складі очищувача, який вони з Вандою проковтнули, була інша хімічна речовина, тож рідина була отруйною.

Уже за кілька хвилин обоє відчули запаморочення та жар. Їх знудило, вони ледве дихали. Ґарі помер, а Ванда потрапила до лікарні. Пізніше Ванда пояснила, чому вони випили цей розчин.

"Трамп постійно казав, що це практично як ліки" — розповіла вона.

Алкогольні отруєння

Влада Ірану заявляє про сотні смертей від отруєння алкоголем після вірусних чуток про його лікувальну дію.

За словами Камбіза Солтанінежада, посадовця з Організації судової медицини Ірану — до кінця квітня загальна кількість смертельних випадків сягнула 796. Він стверджує, що це стало результатом "фейкових новин у соцмережах".

Однак правдивість такої статистики сумнівна у країні, де заборонений алкоголь, а підпільний самогон зазвичай — неякісний.

Утім, у цьому випадку журналісти BBC зауважили, як чутки про нібито "ліки" поширюються за допомогою месенджера Телеграм.

Шаян Сардарізаде з команди моніторингу дезінформації, BBC, відзначає, що така інформація — потенційно незручна для іранської влади, тож вищенаведена статистика може бути заниженою.

В одному з випадків, який перевірили BBC, п’ятирічний хлопчик осліп після того, як батьки почастували його підпільною випивкою, намагаючись завадити хворобі.

"Ми знаємо, що погана поінформованість може зруйнувати життя, — каже Клер Мілн, заступниця редактора британської організації з фактчекінгу "Full Fact". — Існує величезний потенціал для шкоди".

"Мій друг з’їв мило"

Президент США Дональд Трамп продукував безпідставні судження і про інші ліки, окрім гідроксихлорохіну. У кінці квітня він висловився про те, що ультрафіолетові промені можуть нейтралізувати вірус.

"Я бачу, як дезінфектор вбиває його за хвилину. Одну хвилину. Чи існує спосіб, у який ми можемо робити щось подібне за допомогою внутрішньої ін’єкції, практично, очищення?"

Пізніше Трамп заявив, що його висловлювання були саркастичними. Однак деякі американці зрозуміли це інакше, і на гарячі лінії з питань отруєнь надходили дзвінки з проханнями про пораду. Представники однієї з таких ліній у Канзасі розповіли, що, за словами одного з додзвонювачів, його друг після брифінгу президента проковтнув дезінфекційне мило.

Доктор Дункан Мару, лікар у госпіталі Елмгерст, що в Нью-Йорку, розповідає, що його колеги лікували пацієнтів, які тяжко захворіли після прийому дезінфекційного засобу всередину.

"Прийом таких засобів також може мати й довготривалі наслідки, зокрема рак та шлунково-кишкові кровотечі" — зазначає він.

Підпали, напади та змови

Соцмережі також були живодайним ґрунтом для теорій змов. Одна з них, про коронавірус — в інтернеті таких багато — призвела до підпалів та нападів.

По всій Великобританії було скоєно понад 70 вандальських нападів на телефонні вишки через неправдиві чутки, нібито мобільна технологія 5G якимось чином зумовила вірус.

У квітні Ділан Фаррелл, інженер "Openreach", їхав у своєму фургоні селищем Термастон, що біля Лестера. Позаду був важкий день тож, під’їжджаючи до кільцевої дороги, він розмірковував про те, чого б узяти до чаю. Ось тоді він і почув крики.

Спочатку він подумав, що кричать на когось іншого. Однак почувши, як "5G" вигукнули у його пасажирське вікно, він зрозумів, що горлали саме на нього.

"У тебе геть немає совісті! — верещав чоловік. — 5G вбиває нас усіх!"

"Я не сумніваюся, що він спробував би залізти всередину й напасти на мене фізично, якби я одразу не заблокував двері, — каже Ділан. — Це було так страшно".

Він швидко поїхав геть. За результатами інциденту нікого не заарештували.

"Протягом тривалого часу ми спостерігали безліч теорій змов в інтернеті щодо 5G, — каже Клер Мілн. — Конкретно ці вилилися у зв’язок із новим коронавірусом".

Расова напруга та насильницькі напади

У березні генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус застеріг, що пандемія призведе до спалаху "небезпечного ворога".

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ)

@WHO

Коли йдеться про #COVID19, певні слова та мова можуть мати для людей негативне забарвлення й підсилювати установки-стигми http://bit.ly/32HZe0q #coronavirus

Він мав на увазі расизм проти мешканців Азії, зокрема Китаю, проте вірус посилив напругу ще в низці країн.

У квітні сталося кілька окремих жорстоких нападів на трьох мусульман у Делі. Їх побили після того, як розлетілися чутки, нібито мусульмани поширюють вірус.

У невеличкому селищі Сісай на сході Індії сталася сутичка між конкуруючими бандами. Це відбулося після нападу на мусульманського хлопчика внаслідок тих же неправдивих чуток про поширення вірусу мусульманами. Один молодий чоловік загинув, інший — був серйозно поранений.

Неправдиві дані поширюються також і в етнічних громадах. У Бредфорді, Англія, ходили чутки, що небілих пацієнтів лишають помирати.

А в Індаурі, місті у центрально-західній Індії, лікарів, що шукали потенційних заражених вірусом, закидали камінням. В оманливих відеороликах у WhatsApp йдеться про медпрацівників, які нібито забирали здорових мусульман та кололи їм вірус.

Унаслідок цього випадку, що стався на початку квітня, двоє лікарів отримали серйозні травми.

Тяжкохворі від теорій змов

Дезінформація в інтернеті може мати прямі наслідки, тому такі соціальні медіаплатформи як Facebook заявили, що видалятимуть дописи про коронавірус, які несуть безпосередню загрозу.

Однак наслідки можуть бути і непрямими або відкладеними в часі.

"Я сподіваюся, вона впорається, — каже Браян Лі Гітченс, пацієнт у лікарні Флориди, якого затягнуло у вир теорій змови про коронавірус. — Але якщо я її втрачу, вона потрапить до кращого місця".

Браян та його дружина не були твердо переконані в існуванні хвороби — натомість вони вагалися між точками зору про те, що це вигадка, пов’язана із 5G, або ж таки справжня, однак легка недуга.

Тому, не звертаючи уваги на офіційні попередження, вони поводились як зазвичай. Браян поїхав на роботу, він працював таксистом у рідному місті Джуніпер. Пішов у магазин, заїхав за ліками своїй дружині. Незважаючи на те, що вона страждала на астму та апное уві сні, він не турбувався про те, аби дотримуватись соціальної дистанції чи носити маску.

Підхопивши вірус, Браян повернувся до реальності. Він пішов у соцмережі — на цей раз щоб попередити людей про дезінформацію та теорії змови. 

Експерти зазначають, що такі дописи, як Браяновий, можуть бути кориснішими в боротьбі з теоріями змови, аніж новинні статті та розслідування з перевіркою фактів.

"Один із найефективніших способів спробувати виправити такі дописи, — каже Клер Мілн із "Full Fact" — це щоб людина, яка написала оригінальний пост, зробила це самостійно". 

"Через дезінформацію ми втрачаємо так багато життів"

Можливо, випадок Браяна і надзвичайний, однак із таким величезним колообігом інформації — ВООЗ називає це "інфодемією" — багатьох інших людей також ввело в оману те, що вони прочитали в інтернеті.

Вони не вбивають себе шляхом приймання фейкових ліків. Натомість вони знижують власні шанси на виживання, не вважаючи коронавірус чимось справжнім чи серйозним.

У травні, незвично холодної п’ятниці два чоловіка віком приблизно за сорок років кожен поступили до відділення невідкладної допомоги у Нью-Йорку. Вони жили в одній кімнаті, працювали у довгі зміни та ділили на двох односпальне ліжко, обоє були тяжко хворі.

За кілька годин один із них помер, просто на очах у лікаря, Фернандо Реджіва. Іншого підключили до апарату штучної вентиляції легень.

Доктор Фернандо питав у цих чоловіків, чому вони не звернулися до лікарні раніше. Ті відповіли, що читали десь в інтернеті, мовляв, вірус — не дуже серйозний.

"Вони пробували альтернативні методи лікування, — каже доктор Фернандо. — Вони гадали, що це ніби грип".

Чоловіки були у групі ризику, однак доктор Фернандо вірить, що їм пощастило б більше, якби вони не йняли віри брехливим порадам і звернулися б за допомогою швидше.

Професор Мартін Маршалл, завідувач кафедрою у Королівському коледжі лікарів загальної практики, розповідає, що в Британії вони з колегами спостерігали пацієнтів, які користувалися порадами з онлайн-дописів — включно з затримкою дихання з метою самостійно поставити собі "діагноз" або вживанням гарячих напоїв, що нібито мають боротися з вірусом. Деякі з них цитували заяви Дональда Трампа про дезінфектор.

Доктор Мару, лікар у нью-йоркському госпіталі Елмгерст, називає число людей, які потенційно забарилися з лікуванням, "приголомшливим".

У нього є знайомі сусіди, що підхопили хворобу й померли, бо вважали, що соціальне дистанціювання — неефективне, або що коронавірус — це вигадка. Також лікар додає, що вони з колегами втратили дорогоцінний час на розвінчання дезінформації, тоді як могли лікувати пацієнтів.

Утім, під час розмови по телефону, виснажений перед черговою зміною, доктор Мару не звинувачує самих пацієнтів у цьому.

"Дезінформація — системна проблема, — каже він. — Звинувачувати когось за те, що той ковтає відбілювач або за те, що залишається удома помирати — це все одно що звинувачувати пішохода, який потрапив під колеса автівки п’яного водія".

У відповідь на хвилю дезінформації соцмережі розробили нові правила. У заяві Facebook йдеться: 

"Ми не дозволяємо поширювати шкідливу дезінформацію та видалили сотні тисяч дописів, у яких йшлося про фальшиві ліки; твердження, що коронавірус не існує, що він спричинений 5G, або що соціальне дистанціювання неефективне". 

Компанія також заявляє, що додала попереджувальні написи до 90 мільйонів одиниць контенту.

YouTube заявляє, що забороняє контент, який рекламує небезпечні так звані ліки, та має жорстку  політику проти дезінформації щодо COVID-19, у тому числі і проти скептичних висловлювань щодо існування хвороби чи припущень про те, що вона спричинена 5G.

Що на нас чекає

Поки тривають дослідження щодо вакцини проти коронавірусу, кількість антивакцинаторських, конспіраційних груп і особистих сторінок зростає. Вони несуть потенційну загрозу для здоров’я, хоча й не становлять собою безпосередній ризик.

За словами деяких вищезазначених лікарів, найбільша небезпека полягає в тому, що розробка вакцини проти коронавірусу — яка може стати досягненням людства за цілі століття — може бути повністю скомпрометована дезінформацією.

Професійні медики кажуть, що майбутнє лякає — через те, що вони спостерігають просто зараз.

"Ми втрачаємо так багато життів. Вони звертаються за допомогою надто пізно" — каже доктор Фернандо з Нью-Йорка. Він щойно закінчив нічну зміну, ми розмовляємо по Skype, і з його вуха звисає захисна маска. 

"Тож ми змушені просто спостерігати, як вони помирають на наших очах".

У Браяна, постраждалого від коронавірусу з Флориди, є що сказати людям, які досі вірять у теорії змови, що їх усього кілька днів тому підтримував і він сам.

"Не будьте дурнями, як я, — каже він, — і з вами не станеться того, що сталося зі мною й моєю дружиною".

Переклад Ольги Проскури



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації