Цілющі цигарки, досліди над людьми та хворі коні: топ фейків тижня про COVID-19

Валерія ІвановаВалерія Іванова, Марина АнсіфороваMarina Ansiforova
П'ятниця, 12 червня 2020, 14:08

Твердження: Нікотин захищає від коронавірусу.

Деталі: Українські та російські ресурси поширили новину про захисні  властивості нікотину за наявності коронавірусу, яка нібито ґрунтується на дослідженні ізраїльських вчених. 

При цьому медіа використали неоднозначні заголовки: "Ізраїльські учені підтверджують захисні властивості нікотину при коронавірусі", а також "Чи захищає куріння від COVID-19?: Ізраїльські медики дали вичерпну відповідь".

Спростування: Висновки дослідження взагалі не підтверджують жоден із заголовків вище. 

Ізраїльські вчені дійсно провели анонімне дослідження серед більш ніж 114 тисяч членів системи Clalit Health Services — одного з найбільших постачальників медичних послуг у країні. 

Результати дослідження вказали на той факт, що активні курці (9,8%) менше зустрічалися у групі людей з позитивними результатами ПЛР-тестів. Однак вчені не заявляли про захисну властивість нікотину, а лише припустили, що ризик зараження COVID-19 серед курців може бути нижчим, ніж у людей, які не палять. 

При цьому дослідження має статус препринту  —  а це означає, що правдивість його результатів ще не підтверджена незалежною експертною оцінкою. 

 

Твердження: Карантин був створений, аби легально тестувати на людях нові препарати. 

Деталі. У Facebook на сторінці групи "Багнет Нації" з’явилося відео, у якому редактор групи заявляє, нібито карантин в Україні був запроваджений, аби стало можливим проведення експериментів на людях. За його словами, під приводом введення карантину та режиму надзвичайної ситуації стає можливим випробування нових ліків та нових вакцин, які можуть бути і не пов'язані з коронавірусом. Це начебто зроблено за сприяння великих фармацевтичних компаній, яким це вигідно, і які для цього начебто підкуповують уряд. 

Спростування: Через те, що жодних ліків від коронавірусу не існує, діючий закон дозволяє громадянам України використовувати препарати, які в Україні не зареєстровані, проте їх рекомендують країни ЄС, США, Ізраїль тощо. Все це зроблено для того, щоб люди в умовах відсутності дієвого засобу від COVID-19 могли самі обрати той препарат, який індивідуально може полегшити симптоми. 

До того ж, варто зазначити, що, за прогнозами лікарів, вакцину від коронавірусу можуть виготовити не раніше, ніж за рік. 

 

Твердження: М’ясо коня, яке імпортують із Киргизстану, небезпечне до вживання, бо інфіковане COVID-19. 

Деталі: Розсилка у месенджерах країн Середньої Азії розповідає про те, що коні у Киргизстані захворіли на невідомий вірус, яким може виявитись коронавірусом. Тож купувати імпортоване з Киргизстану м'ясо коня — небезпечно. 

Найбільш популярним фейк став у Казахстані, там у повідомленнях запевняють, що зараженою киргизькою кониною вже заповнені ринки країни.

Спростування: У Киргизстані і справді захворіли коні, але голова місцевої ветеринарної інспекції повідомив, що, згідно з аналізами, COVID-19 у коней не виявлено. 

За словами киргизької влади, коні, які захворіли, не будуть виведені з зони ураження. М’ясо з Киргизстану, за даними казахського комітету статистики, цього року не ввозилось у Казахстан. 

Проект FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти  зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.com і ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації