У ВООЗ заперечують небезпеку пацієнтів без симптомів коронавірусу?

Марина АнсіфороваMarina Ansiforova
Четвер, 18 червня 2020, 09:58

Твердження: Епідеміолог Всесвітньої організації охорони здоров'я заявив, що безсимптомні пацієнти не становлять небезпеки для суспільства. 

Деталі: На російськомовних сайтах, у блогах та на Youtube поширилася інформація, що епідеміологиня ВООЗ Марія Ван Керкхов на брифінгу, присвяченому питанням COVID-19, начебто заявила, що пандемії не існує і безсимптомні пацієнти не становлять загрози суспільству. 

"ВООЗ щойно стерла всі аргументи на користь обов'язкових вакцин та  відстеження контактних осіб, заявивши, що безсимптомні носії не поширюють COVID-19",  — пишуть автори фейку. 

Спростування: За увесь сорокахвилинний брифінг, на який посилаються медіа, епідеміологиня жодного разу не заявила, що пандемії як такої не існує, а пацієнти без симптомів безпечні для суспільства. 

Натомість пані Ван Керкхов зауважила, що пацієнти, у яких не проявляються симптоми коронавірусу, трапляються рідше, ніж люди з активною реакцією на COVID-19. 

"У нас багато доповідей з країн, які ретельно відслідковують контакти інфікованих людей. Вони слідкують за безсимптомними випадками, вони слідкують за контактами та не виявляють передачі вірусу, тому це відбувається дуже рідко",  — сказала Керкхов на брифінгу. 

Окрім цього, епідеміологиня зазначила, що варто розрізняти інфікованих пацієнтів, у яких симптоми під час хвороби так і не проявилися, та людей з вірусом, у яких симптоми не проявляються перші кілька днів. 

Наступного дня на брифінгу Керкхов заявила, що її могли неправильно зрозуміти, а виконавчий директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій Марк Райан додав, що роль безсимптомних інфікованих у загальному ланцюжку передачі ще варто вивчати.

За статистикою ВООЗ із цього ж брифінгу, близько 16% інфікованих людей не мають симптомів, проте можуть переносити COVID-19.

ВООЗ жодним чином не підтверджував і не спростовував "аргументи на користь обов'язкових вакцин та відслідковування контактів". 

До того ж, нині немає жодного підтвердження того факту, що вакцина від коронавірусу, яку обіцяють виготовити до кінця 2020 року, стане обов'язковою для громадян.

Проєкт FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти  зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.com і ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації