The New York Times: Чи викличуть протести другу хвилю зараження?

Роні Керін Ребін
Вівторок, 2 червня 2020, 13:11

Статтю The New York Times в оригіналі можна прочитати за цим посиланням.  

Мери міст по всій країні, експерти з охорони здоров’я та інші чиновники стурбовані тим, що коронавірус може поширитись там, де збираються тисячі.

Унаслідок масових протестів проти поліцейського свавілля, що вивели тисячі людей на вулиці міст по всій Америці, зростає загроза нових спалахів коронавірусу. Місцеві політики, лікарі та експерти з охорони здоров’я попереджають, що скупчення людей можуть призвести до сплеску захворюваності.

Враховуючи, що багато політичних лідерів висловлюють підтримку права протестувальників на самовираження, вони все ж закликають демонстрантів носити маски та дотримуватися соціальної дистанції — як для власної безпеки, так і задля запобігання подальшому поширенню вірусу.

Від COVID-19 уже померло більше 100 тис. американців та американок. Найбільше постраждали кольорове населення — рівень госпіталізації та смертності чорношкірих американців значно перевищує таку статистику у білошкірих американців.

Протести в десятках міст були спровоковані смертю Джорджа Флойда від рук поліцейського у Міннеаполісі на минулому тижні. Однак заворушення та безчинства, що перекидаються з вулиць одного міста на інші, є також свідченням подвійної напруги, що накопичилась унаслідок десятиліть убивств руками поліцейських — з одного боку, та раптових утрат рідних та друзів через коронавірус — з іншого.

Одночасно з тим, як багато штатів почали поступово відкриватися — після кількох тижнів карантину з мільйонами безробітних американців — почали виникати спонтанні акції протесту. Ресторани, школи, парки й пляжі перебувають під пильним контролем, адже люди потроху пробують нові форми соціального дистанціювання.

У Лос-Анджелесі, де в суботу через демонстрації довелося закрити центри тестування, мер міста, Ерік Ґарсетті застеріг, що протести можуть стати "подіями-суперпоширювачами", маючи на увазі види зібрань, що зазвичай відбуваються у приміщеннях та можуть призвести до повторного вибуху інфекції.

Губернатор Меріленду, Ларрі Хоґан, республіканець, висловив занепокоєння з того приводу, що сплеск захворюваності станеться в його штаті приблизно за два тижні — період часу, протягом якого в заражених з’являються симптоми. Тоді як голова Атланти, Кейша Ленс Боттомс, порадила людям, що брали участь у протестах, "пройти цього тижня тест на COVID".

Деякі експерти-інфекціоністи запевняли, що оскільки протести проходили під відкритим небом, ризик передачі інфекції — нижчий. Окрім цього, багато демонстрантів були в масках, а в деяких місцях вони уникали надто тісних скупчень.

"Повітря назовні розріджує вірус та зменшує частку інфекції, що міститься в ньому, а якщо дує вітер — це ще більше знижує концентрацію вірусу, — каже доктор Вільям Шафнер, експерт із інфекційних захворювань в Університеті Вандербілльта. — Було багато біганини, це означає, що вони вдихали більш глибоко, однак також і те, що проминали одне одного дуже швидко".

Він зазначає, що вік учасників переважно молодий, а молодь, як правило, легше переносить хворобу, хоча все ще існує ризик передачі вірусу їхнім старшим, а тому більш вразливим родичам або співмешканцям.

Утім, інших експертів більше турбували ризики, пов’язані з акціями протесту. Доктор Говард Маркель, медичний історик, що вивчає пандемії, порівняв протестні натовпи з "парадами облігацій", що відбувалися у Філадельфії та Детройті у розпал пандемії грипу та часто супроводжувалися подальшими спалахами захворюваності.

"Так, протести проходять на відкритому повітрі, однак люди дійсно перебувають дуже близько одне до одного, і в цьому випадку відкритий простір захищає вас не так добре, — каже доктор Маркель. — Громадські зібрання є громадські зібрання — не має значення, протестуєте ви чи просто розважаєтесь. Саме тому в нас зараз не проводяться великі матчі з бейсболу, і, можливо, відміниться студентська ліга з футболу цієї осені".

У той час, як багато протестувальників були в масках, інші — їх не носили. 

SARS-CoV-2, вірус, що спричинює хворобу COVID-19, переважно поширюється повітряно-крапельним шляхом, коли люди розмовляють, кашляють чи чхають; викрикування гасел під час протесту може прискорити передачу — зазначає доктор Маркель.

Сльозогінний газ та перцеві балончики, що їх використовувала поліція, аби розігнати натовп, викликала в учасників кашель та сльози, збільшуючи виділення з очей, носа та рота й підвищуючи можливість передачі вірусу. Намагання поліції перемістити натовп через вузькі міські простори може спричинити тісні скупчення людей, або, врешті, їх зосередження у замкнутому просторі.

Тим часом градус емоцій зростає, зазначає доктор Маркель. "Люди розгублюються та втрачають розуміння того, хто свій, хто ні, хто в масці, а хто — без" — стверджує він.

Питання, що найбільше мучило експертів з початку пандемії, секретна зброя коронавірусу — це те, що його можуть передавати люди без явних симптомів, які почуваються достатньо здоровими, аби брати участь у протестах.

"Існує величезна кількість безсимптомних носіїв, і це надзвичайний ризик" — каже доктор Маркель.

Доктор Ашіш Джа, професор та голова Гарвардського Інституту охорони здоров’я, зазначає, що більше, ніж половина коронавірусної інфекції поширюється людьми без проявів хвороби, включно з тими, хто інфікувались, однак усе ще не мають симптомів, і тими, хто досі не знають, що хворіють.

Арешт, транспортування та ув’язнення протестувальників підвищує можливість поширення вірусу. Доктор Джа закликав учасників утриматись від жорстокості та звернувся до поліції з проханням виявити стриманість.

Доктор Скотт Ґоттліб, колишній уповноважений Управління з продовольства і медикаментів США, також прогнозує, що протести призведуть до нових "ланцюжків передачі".

Він вважає, що соціальна та економічна несправедливість, включно з обмеженим доступом до медичної допомоги, дискримінація в закладах охорони здоров’я, більша залежність від громадського транспорту та відмінності у працевлаштуванні — усе це фактори, що призвели до тяжчих наслідків COVID-19 серед кольорового населення.

"Згортання пандемії залежатиме від нашої здатності потурбуватися про найбільш медично та соціально незахищені верстви населення, — каже доктор Ґотліб. — Нам украй потрібно вирішити ці засадничі проблеми, аби скоротити ризик пандемічного поширення епідемії".

Переклад Ольги Проскури



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації