В Україні засекретили дані про смертність, аби "виправдати" карантин?

Марина АнсіфороваMarina Ansiforova
Понеділок, 22 червня 2020, 08:34

Твердження: Державна служба статистики навмисно засекретила дані про кількість померлих під час карантину, аби таким чином "виправдати" його впровадження.

Деталі: Значна кількість українських медіа поширила інформацію Аналітичного ресурсу "Опендатабот" про те, що Державна служба статистики відмовилася публікувати дані про смертність українців під час карантину. 

Деякі ЗМІ пішли далі і опублікували фейк про те, що Держстат навмисно засекретила дані, аби люди не бачили кількість смертей від COVID-19 у розрізі загальної статистики під час карантину. 

Спростування: Насправді у відповідь на запит платформи "Опендатабот" Держстат зазначила, що під час карантину, відділи держреєстрації актів цивільного стану Мін'юсту припинили надавати управлінням Держстату примірники лікарського свідоцтва про смерть, про перинатальну смерть, а також копії рішень суду про встановлення факту смерті, а тому щомісячну статистичну інформацію Держстат публікувати не може. 

Після розповсюдження маніпулятивних заголовків Держстат у своєму дописі у Фейсбук конкретизувала проблему: раніше Мін'юст відправляв документи у паперовому вигляді — і там можна було побачити причину смерті. Тепер міністерство подає звіт щодо реєстрації народжень, шлюбів та смертей у електронному форматі, де можна побачити загальну статистику, однак  не вказана причина смерті. 

До того ж, інформація щодо припинення публікацій статистики смертності Державна служба статистики опублікувала вперше не у відповідь на запит Аналітичного ресурсу "Опендатабот", а ще 14 травня. Тоді ж про це писали ЗМІ

Крім того, не відповідає дійсності інформація про те, що немає даних по смертності українців за 2020 рік: Держстат вже публікувала інформацію про смертність за січень і за лютий. 

Проєкт FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти  зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.com і ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації