Чому ультрафіолет не знищує коронавірус за 25 секунд?

Марина АнсіфороваMarina Ansiforova
Понеділок, 29 червня 2020, 07:00

Твердження: Коронавірус можна знищити за допомогою  ультрафіолетового світла за 25 секунд. 

Деталі: Українські видання розповсюджують фейки про те, що вчені знайшли спосіб знищити коронавірус за 25 секунд за допомогою ультрафіолетових ламп. Першоджерелом є науковий журнал Biospace, який спеціалізується на новинах у галузі біотехнологій та фармацевтики. 

Спростування:  Дослідження попередніх років показали, що ультрафіолетове світло може знищувати ДНК бактерій та вірусів, зокрема вірус грипу

Вчені Бостонського університету довели, що доза ультрафіолетового опромінення у 22 мДж на квадратний сантиметр руйнує вірус на 99,9999% за 25 секунд. 

Для знищення вірусу у кімнаті на 15 квадратів потрібно буде використовувати ультрафіолетову лампу на 13 Вт, однак поки незрозуміло,  скільки потрібно часу, аби знищити вірус у кімнаті такої площі. 

За словами доцента мікробіології Бостонського університету Ентоні Гріффітса, вченим поки не вдалося дізнатися яка доза радіації ультрафіолетового випромінювання деактивує COVID-19. 

Наразі тривають дослідження різноманітних  девайсів із довгохвильовим освітленням: наприклад, компанія Lighting Quotient розробила спеціальний світильник, який потрібно ставити неподалік від поверхонь, із якими постійно контактують люди. 

Однак на думку вчених звичайне короткохвильове ультрафіолетове освітлення, яке  використовують у побутових цілях,  не має антивірусних властивостей. 

Водночас воно може викликати почервоніння на тілі, кон'юнктивіт та навіть рак у довгостроковій перспективі. 

Всесвітня організація охорони здоров'я також не рекомендує використовувати ультрафіолетове світло для дезінфекції рук. 

Звичайні побутові ультрафіолетові лампи не допоможуть від коронавірусу та не зможуть знищити COVID-19 на поверхнях. 

Проєкт FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти  зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.com і ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації