Токсичні пакети, старі труни та головний епідеміолог Швеції: топ фейків тижня про COVID-19

Марина АнсіфороваMarina Ansiforova, Валерія ІвановаВалерія Іванова
П'ятниця, 5 червня 2020, 11:16

Твердження: Пандемія коронавірусу — брехня, для ілюстрації померлих у італійському місті Бергамо використовують старі фото 2013-го року.

Деталі: У соціальних мережах користувачі поширюють колаж із двох однакових фотографій, на яких зображені труни. У приписі до фотографій зазначено: "Ті ж труни з Бергамо 2020 року, які прибули з Лампедузи у 2013 році. Як за допомогою маніпуляції можно розігнати "епідемію". 

Цей колаж начебто доводить, що смерті в Італії від коронавірусу — обман, а світові ЗМІ використовують фотографії 2013-го року, щоб ввести в оману населення планети.

 
"Ця фотографія була зроблена у жовтні 2013-го року у Лампедузі, після того, як затонув корабель, де загинуло 368 людей, однак ці фотографії не використовували ані італійські, ані світові ЗМІ для ілюстрації померлих від коронавірусу в Бергамо"

Спростування: Насправді, це однакові зображення, на які накладено кольоровий фільтр. Ця фотографія була зроблена у жовтні 2013-го року у Лампедузі, після того, як затонув корабель, де загинуло 368 людей. Однак ці фотографії не використовували ані італійські, ані світові ЗМІ для ілюстрації померлих від коронавірусу в Бергамо. Ця фотографія з приписом "Бергамо 2020" вперше з'явилася у мережі вже в якості ілюстрації фейку.

 

Твердження: Пакет із медичними масками "розклався" за кілька тижнів.

Деталі: Соцмережею Фейсбук поширилося відео, на якому люди розповідають про те, що здійснили експеримент: поклали маски у пакет, а через кілька тижнів він, начебто "розклався" через токсичність інфікованих масок. 

Спростування: Самі ж автори відео пояснили, що використали для цього експерименту біопакет із вторинних матеріалів марки Oriflame. Зазвичай такі пакети без стороннього втручання розкладаються за 3-6 місяців, однак пакет, який використовували на відео, був не новий, тому й "розклався" дуже швидко. 

 

Твердження: У Швеції пошкодували, що відмінили карантин. 

Цитата: "Якби ми стикнулися з тією ж хворобою, маючи ті ж знання, які у нас є сьогодні, я вважаю, ми б вибрали щось середнє між тим, що зробила Швеція, і тим, що вибрав інший світ", — головний епідеміолог Швеції Андерс Тегнелл. 

Спростування: Тегнелл дав інтерв’ю "Радіо Швеція", де розказав про те, що коронавірус забрав багато життів і наголосив на тому, що у Швеції можна покращити прийняті щодо протистояння COVID-19 заходи. 

Однак велика кількість медіа, в тому числі й українських, поширили новину із заголовками про те, що начебто Швеція шкодує про те, що не запровадила карантин раніше. 


Після того, як коментарі Тегнелла почали подаватися у медіа під таким "соусом", епідеміолог на пресконференції підтвердив, що досі вважає впроваджені заходи правильними і попросив не розцінювати його попередні заяви відмовою від нинішньої стратегії.

Проект FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти  зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.com і ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації