Цілющий відбілювач, баранячий жир та затримка дихання: топ фейків тижня про лікування COVID-19 

Марина АнсіфороваMarina Ansiforova, Валерія ІвановаВалерія Іванова
П'ятниця, 10 липня 2020, 06:00

Твердження: Відбілювач допомагає вилікувати коронавірус.

Деталі: Американські медіа повідомили, що чоловіка з Флориди, який продавав токсичний відбілювач в якості чудодійних ліків від коронавірусу, арештував Департамент юстиції. 

Марк Гренон, самопроголошений настоятель "нерелігійної церкви", впродовж довгого часу пропагував ефективну дію "ліків", які називалися "Чудодійне мінеральне рішення" і мали застосовуватися перорально. 

За інформацією правоохоронних органів, такі "ліки" не були сертифікованими і продавалися через Церкву здоров'я та зцілення буття ІІ, яку створив Гренон зі своїми синами. 

Згідно з даними, сім’я встигла продати десятки тисяч пляшок речовини, запевняючи людей, що "препарат" лікує не тільки коронавірус, а й ВІЛ, рак, аутизм і хворобу Альцгеймера. 

Спростування: Правоохоронні органи не виключають, що  застосування такого фейкового засобу від  COVID-19 могло призвести до великої кількості смертей, адже розчин у людському організмі фактично перетворювався у діоксид хлору, тобто відбілювач, який застосовується у побутових цілях і є дуже токсичним для людського організму. 

Федеральна адміністрація по препаратах отримала велику кількість повідомлень від людей, які застосували "препарат" і потребували госпіталізації; частина з них померли. 

Нагадаємо: використовувати побутові відбілювачі можна лише у випадку дезінфекції поверхонь, проте в жодному разі не перорально.  

 

Твердження: Коронавірус можна вилікувати затамувавши дихання.

Деталі: У соціальній мережі Фейсбук активно розповсюджується відео, яке зняв фельдшер з Рівного. Він розповідає, що вилікував коронавірус у себе, своєї дружини, та ще чотирьох людей за допомогою методу затримки дихання. 

Суть "лікування" полягає в тому, що у вірусу немає доступу до кисню. На думку автора фейку, саме через потребу кисню вірус вражає дихальні органи, тож затамувавши подих, можна його вбити. 

Відео має вже більше мільйона переглядів, та понад 35 тисяч поширень. 

Спростування: Насправді вірус COVID-19 потрапляє до організму людини через ніс, очі або ротову порожнину, а вже після проникає до клітини у дихальних шляхах. 

Тож автор відео хибно припускає, що саме через потребу в кисні коронавірус вражає дихальні органи. 

Усі клітини організму насичені киснем через кров, а отже затамовувати подих на декілька секунд не має жодного сенсу. 

Цікаво, що автор відео лише припускає, що перехворів саме на COVID-19, адже серед симптомів в обох були лише температура. 

Утім, підвищена температура тіла може бути з багатьох причин, а єдиним способом достовірного діагностування "COVID-19" є лабораторний ПЛР-тест. 

 


Твердження: Баранячий жир лікує від COVID-19.

Деталі: У розсилках у месенджері WhatsАpp користувачам приходять повідомлення, у яких переконують, що курдюк, або баранячий жир, пропущений через мясорубку з додаванням меду, може допомогти у лікуванні від коронавірусу. 

Спростування: Жодного науково доведеного факту, що курдюк з медом вбиває коронавірус в організмі людини немає. 

Баранячий жир часто використовують у разі застуди, бо він створює на шкірі плівку, яка зберігає тепло у м'язах, тим самим розслабляє їх і зменшує біль.  

Але жир барана, чи будь-якої іншої тварини не може побороти вірус. Більше того, згідно рекомендацій ВООЗ із харчування, під час спалаху пандемії краще мінімізувати вживання жирів і обирати більш знежирену їжу.  

Також ВООЗ не рекомендує лікуватись "народними методами", і взагалі займатись самолікуванням, бо це може спричинити погіршення стану хворого. 

Проєкт FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.comі ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації