Кінець епідемії у Сполучених Штатах і смерть від хлору — топ фейків тижня про COVID-19

Марина АнсіфороваMarina Ansiforova, Валерія ІвановаВалерія Іванова
Неділя, 26 липня 2020, 08:00

Твердження: У Сполучених Штатах коронавірус втрачає статус епідемії.

Деталі: У засобах масової інформації почали поширюватись статті, автори яких запевняють, що Центр контролю та профілактики захворювань Сполучених Штатів (CDC)  повідомив про втрату COVID-19 статусу "епідемії". Нібито, у щотижневому звіті  про поточний перебіг коронавірусу у США спеціалісти CDC повідомили, що рівень смертності від коронавірусу у Штатах впав настільки низько, що вірус втрачає статус епідемії. 

Спростування: Автори статті посилаються на звіт від 4 липня, де вказано, що кількість померлих від коронавірусу у порівнянні з попередніми тижнями стала набагато меншою. Але CDC не робив жодних заяв щодо перекваліфікації епідемії коронавірусу. 

У звіті  вказано: "Смертність пов'язана з  COVID-19, знизилась у порівнянні з минулим тижнем, і на цей час знаходиться на порозі епідемії, але, вірогідно, збільшиться  після того, як з'являться додаткові дані про смертність, які нині на стадії опрацювання". 

Також представник CDC Крістен Нордлунд повідомив,  що дані CDC за тиждень дійсно говорять про те, що відсоток смертей від пневмонії, грипу та  COVID-19 падає вже 11-ий тиждень, і в результаті знизився з 6,9% до 5,5%.  

Утім, точну статистику смертності можна буде вирахувати лише коли надійдуть дані про кількість виданих свідоцтв про смерть. 

 

Твердження: COVID-19 не можна інфікуватись через рот, бо вірус потрапляє до шлункового тракту і там перетравлюється.

Деталі: Телеканал "Крим 24" розповсюдив інформацію від фокусника з Сімферополя в якості експерта з COVID-19 про те, що коронавірус перетравлюється у шлунковому тракті. 

Водночас псевдоексперт запевняє, що медична маска допомагає вірусу  проникнути до людського організму. 

"Потрапив вірус в маску, я його проковтнув, мій шлунковий сік його вбив і в задній прохід. Немає вірусу таким чином, розумієте? А в масці він накопичується. Це цілий загін зарази" — повідомив фокусник. 

Спростування: Насправді вірус інфікує людину, потрапляючи до клітин її організму, і його не зупиняє шлунковий сік. 

Згідно рекомендацій ВООЗ, носити  медичну маску потрібно у людних місцях під час пандемії, а негативні наслідки для здоров'я людини від захисної маски не виявив жодний дослідницький інститут. 

 

Твердження: Ліки з вмістом хлору можуть допомогти при коронавірусі.

Деталі: У Кочабамбі, одному з найбільших міст Болівії, набув популярності специфічний вид "ліків" від COVID-19 — маленькі пляшечки діоксиду хлору, який, фактично, є токсичним відбілювачем. 

Попри це його рекламують як засіб від COVID-19, і люди у Кочабамбі відстоюють довжелезні черги, аби придбати пляшечку "чудодійних ліків", передає TIME

Не зважаючи на те, що болівійське Міністерство охорони здоров'я застерігало людей від прийому діоксиду хлору, медіа повідомляють, що в країні зафіксовано як мінімум 5 смертей від отруєння такими ліками.

Спростування: Немає жодних підтверджень того, що застосування хлору перорально може знищити COVID-19. 

Хлорний розчин є дієвим під час застосування у побутових цілях — протирання поверхонь тощо. Натомість застосування його в якості ліків може нашкодити організму і призвести до летальних випадків. 



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації