Чи йдеться у оновлених рекомендаціях ВООЗ про відмову від медичних масок?

Валерія ІвановаВалерія Іванова
Вівторок, 7 липня 2020, 08:48

Твердження: Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила, що носити маски здоровим людям не потрібно, бо це може зашкодити здоров'ю людини.

Деталі: У засобах масової інформації почала поширюватись інформація, що Всесвітня організація охорони здоров'я оновила свої рекомендації щодо носіння у громадських місцях медичних масок під час пандемії COVID-19. 

Згідно з цими рекомендаціями, фахівці ВООЗ начебто запевнили, що носити маски здоровим людям не потрібно, бо вони не захищають, та ще й шкодять здоров'ю. 

Поширився цей фейк і серед користувачів відеохостингу Youtube, де опублікували відео під назвою "Маски масове отруєння". У відеоролику автор стверджує, що не тільки  ВООЗ, а й уряди Японії, Нової Зеландії та інших країн затвердили рекомендації, згідно з якими носіння масок більше шкодить, ніж запобігає розповсюдженню коронавірусу. 

Спростування: ВООЗ і дійсно оновила рекомендації щодо носіння масок, а саме: в організації наголосили, що одне лише носіння масок "не захистить від COVID-19". Гендиректор організації Тедрос Гебрейесус підкреслив, що маски є лише однією частиною стратегії протидії вірусу і не повинні викликати у людей хибне відчуття безпеки. Тож разом з носінням маски необхідно також дотримуватися фізичної дистанції та норм гігієни.

Але про шкоду і необов'язковість носіння медичних масок у публічних місцях ніхто з фахівців ВООЗ не заявляв. 

Крім того ані уряд Японії, ані уряд Нової Зеландії не затверджували рекомендації, згідно з якими носіння масок більше шкодить, ніж запобігає розповсюдженню коронавірусу. 

Більше того, у Японії є стала культура носити захисні маски, яка виникла задовго до епідемії коронавірусу. Щороку японці використовують понад 5 мільярдів масок для обличчя, а це близько 43 масок на людину. Ще до початку пандемії коронавірусу понад 50% населення Японії регулярно використовувало маски для обличчя. 

Жодних реальних фактів того, що носіння медичних масок може зашкодити вашому здоров'ю, не існує.

Проєкт FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.com і ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації