Як розповсюджуються фейки про експерименти уряду над людьми під час пандемії

Валерія ІвановаВалерія Іванова
Четвер, 9 липня 2020, 08:00

Твердження: Українська влада ввела карантин, щоб проводити експерименти над людьми.

Деталі: Під Міністерством охорони здоров'я та Верховною радою зібрався мітинг проти карантинних заходів, впроваджених урядом на час пандемії COVID-19. 

Організатори запевняли, що українська влада ввела карантин, аби проводити досліди над населенням України. Щоправда, які саме досліди під час пандемії проводить уряд, автори фейків не уточнили. 

Ще одна така акція пройшла під Офісом Президента з плакатами, де було написано: "Ні дослідам над людиною!"

Також мітингувальники запевняли, що карантин порушує Конституцію України, зокрема статтю 28, яка говорить про те, що іхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню". 

На думку людей, які вийшли на мітинг, зобов'язання носити захисні маски принижує гідність людини. Крім того, мітингувальники стверджують, що карантинні заходи порушують статтю 33 Конституції України про вільне пересування. До всього, організатори акцій запевняли, що через дії уряду в країні розпочався голод.

Спростування: Немає жодних доказів того, що український уряд проводить під час карантину експерименти над людьми. 

Крім того, автори неправильно інтерпретують Конституцію України, адже носіння масок введено не для того, аби принизити людську гідність, а для того, щоб захистити людей від небезпечного для їх життя і здоров'я коронавірусу. 

Відповідно до статті 33 Конституції України, кожному гарантується свобода пересування, але "за винятком обмежень, які встановлюються законом". 

Існує і нормативний документ, який встановлює відповідне обмеження — це закон "Про захист населення від інфекційних хвороб". У ньому зазначено, що карантин оголошується для ліквідації епідемії чи спалаху особливо небезпечної інфекційної хвороби. 

Крім того, головний пріоритет Конституції — захист людського життя. Тож карантинні заходи, які мають на меті зупинити пандемію, не є антиконституційними. 

Карантин, як захід для припинення розповсюдження COVID-19, введений більшістю розвинених країн світу і не є вигадкою українського уряду для експериментів. 

Інформація про те, що в Україні розпочався голод — вигадка.

Проєкт FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.comі ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації