Конспірологічний фейк про коронавірус і вибух у Бейруті

Валерія ІвановаВалерія Іванова
Середа, 19 серпня 2020, 10:00

Твердження: Вибух у Бейруті був спланований, щоб у якомога більшої кількості людей з'явились симптоми коронавірусу. 

Деталі: Користувачі соціальних мереж поширюють інформацію, що вибух 2 700 тонн аміачної селітри в порту Бейрута, який стався 4 серпня, був запланований заздалегідь для того, аби збільшити кількість людей з симптомами коронавірусу. Зі слів автора фейку, через вибух аміачної селітри люди почали дихати повітрям з вмістом оксиду азоту, що викликає аналогічні симптоми, як і у інфікованих на COVID-19. Тож сплеск захворюваності на коронавірус у Лівані після вибуху підтверджує той факт, що це не коронавірус, а хімікати у повітрі, які спричиняють набряк легенів, а вибух був спланований. 

Спростування: У Бейруті і справді зафіксований новий антирекорд інфікованих на коронавірус. Якщо до трагедії у столиці Лівану виявляли менше 200 осіб інфікованих на добу, то станом на 16 серпня їх кількість зросла до 397  хворих. Про можливий новий сплеск коронавірусної хвороби у місті заздалегідь повідомив міністр охорони здоров'я Лівану Хамад Хасан.  Але причиною тому став не оксид азоту у повітрі, а те, що в умовах катастрофи лікарі і тисячі поранених від вибуху контактували одне з одним без засобів індивідуального захисту. 

Жодних доказів того, що вибух у Бейруті стався для того, аби в населення країни виникли симптоми коронавірусу, немає. Як і жодних реальних  загроз того, що аналогічні вибухи аміачної селітри готуються в інших країнах світу, в тому числі в Україні. 

Поки влада Лівану ще проводить розслідування причин трагедії, в результаті якої померло щонайменше 220 людей, більше 6000 людей отримали поранення, а сотні тисяч втратили свої домівки. Згідно з офіційною версією причин вибуху, він трапився під час проведення зварювальних робіт в ангарі з піротехнікою поблизу порту, що спричинило пожежу, а потім і  вибух небезпечного вантажу з близько трьома тоннами селітри. 

Проєкт FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.comі ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації