Апарати штучної вентиляції легень розривають легені: де правда, а де — маніпуляція?

Марина АнсіфороваMarina Ansiforova
Середа, 26 серпня 2020, 13:05

Твердження: Апарати штучної вентиляції легень можуть розривати легені. 

Деталі: Користувачі соціальних мереж пишуть, що нібито доведеним фактом є те, що апарати штучної вентиляції легень можуть розірвати легені під час лікування від коронавірусу. 

 

Спростування: Вперше інформація, що апарати ШВЛ можуть значно шкодити легеням, з'явилася у квітні 2020 року, коли головний спеціаліст Американської асоціації легень Альберт Ріццо відзначив надзвичайно високий рівень смертності пацієнтів з COVID-19, які були підключені до апаратів штучної вентиляції легень. 

Тоді статистика була такою: у Нью-Йорку статистика летальних випадків при підключенні до ШВЛ-апаратів досягла 80%, у Великобританії 60%. 

У китайському місті Ухань, де вперше зафіксували COVID-19, провели дослідження цієї проблеми, і воно показало ще більшу цифру 86%. 

Лікар швидкої допомоги Джозеф Хаббуш, що працює в лікарнях Мангеттена, заявив, що якщо медики можуть обійтися без підключення пацієнта до вентиляції, то апарат краще не використовувати. 

Лікар-інфекціоніст Вільям Шаффнер з Університету Вандербільта повідомив, що пацієнти з коронавірусною інфекцією зазвичай перебувають на ШВЛ набагато довше, ніж люди з іншими вірусними захворюваннями. А довге використання апарату теоретично може сильніше нашкодити легеням. 

При цьому медики тоді не змогли дати чіткого пояснення, чи пов'язаний такий високий показник смертей саме із використанням апарату штучної вентиляції легень і з його механічною роботою. 

Насправді причин високої смертності людей, підключених до апарату, може бути кілька: по-перше, усі пацієнти, які потрапляють до лікарні з необхідністю підключення до ШВЛ, уже перебувають у надзвичайно важкому стані

По-друге, тканина легень є дуже ослабленою через це, а також під тиском ШВЛ може статися механічний розрив.  

Лікар-пульмонолог Hesham A. Hassaballa у травні розповів, що від тиску апарату ШВЛ і ослаблених тканин легені можуть розірватися, і тоді кисень із легень може потрапити в грудну порожнину і м'які тканини.

Проте, за його словами, такий самий результат і колапс легень лікар бачив і у пацієнтів, які не були підключені до апарату штучної вентиляції легень

Це доводить, що саме коронавірус у деяких випадках настільки згубно діє на легеневу тканину, незалежно від того, перебуває людина на ШВЛ, чи ні. 

Марина Ансіфорова



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації