Мовчазні носії вірусу, пошук Google та маски із серветок — топ-фейки тижня про COVID-19

Марина АнсіфороваMarina Ansiforova, Валерія ІвановаВалерія Іванова
Неділя, 30 серпня 2020, 12:48

Твердження: Діти — активні розповсюджувачі COVID-19.

Деталі: Журнал педіатрії опублікував дослідження, в якому стверджується, що діти є "мовчазними" агресивними переносниками коронавірусу, а тому масове відкриття шкіл може мати негативні наслідки. 

За словами дослідників, діти можуть переносити вірус у верхніх дихальних шляхах. Їхні симптоми легкі, або ж вони взагалі відсутні. 

Цей фейк одразу ж підхопила велика кількість медіа.

Спростування: За словами лікарів, те, що діти здатні заражатися коронавірусом — загальновідомий факт, а от який ризик того, що вони зможуть заражати інших — це поле для майбутніх досліджень, і відповіді на це питання наразі немає. 

До того ж, у дослідженні брали участь всього 192 дитини, з яких лише у 49 був діагностований коронавірус. 

 

Твердження: Результати пошуку в Google свідчать, що пандемія коронавірусу — обман. 

Деталі: Користувачі Фесбук пишуть про те, що, якщо люди введуть в пошук Google будь-яке тризначне число у комбінації зі словами "нові випадки", то всі новини, які будуть згенеровані у результаті пошуку, будуть стосуватися пандемії коронавірусу. 

Спростування: Враховуючи, що світова кількість заражень коронавірусом офіційно вже перетнула поріг у 24 мільйони інфікованих, логічно припустити, що найбільше результатів зі словосполученням "нові випадки"  буде пов'язане з коронавірусом. 

А велику кількість різноманітних числових значень у пошуковому сервісі, пов'язаних з СOVID-19, можна пояснити тим, що кожна країна у всьому світі щодня публікує цифри щодо інфікованих, померлих і тих, хто вилікувався. Звідси й величезне числове різноманіття у медіа. 

 

Твердження: Маску, яка захищатиме від коронавірусу, можна виготовити з вологих серветок.

Деталі: Користувачі мережі Facebook активно розповсюджують відео, на якому розповідають, що за допомогою лише кількох серветок, між якими кладеться марля чи вата, можна зробити маску, яка успішно захищатиме від усього. 

Спростування: Насправді така маска не є ефективним засобом від коронавірусу. 

Щодо тканинних масок ВООЗ заявляє, що їхня ефективність не є доведеною, однак, якщо людина не може дотримуватися дистанції, тканинна маска може надати мінімальну допомогу. 

До того ж, на думку ВООЗ, якщо вже люди використовують тканинну маску, внутрішній її шар має бути виготовленим із абсорбуючого матеріалу, наприклад, із бавовни, а зовнішній — із неабсорбуючого (наприклад, поліефіру). 

Проєкт FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.comі ми обов’язково її перевіримо.



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації