Померлий від COVID-19 професор, безвідповідальний виробник вакцини та гранти потерпілим від пандемії — топ фейків тижня

Валерія ІвановаВалерія Іванова, Марина АнсіфороваMarina Ansiforova
П'ятниця, 11 вересня 2020, 09:47

Твердження: Професор Аризонського університету помер від COVID-19, тому що його змушували проводити заняття попри пандемію коронавірусу. 

Деталі: Інтернетом поширилася новина, що професор Аризонського університету помер від COVID-19. 

Спростування: Герардо Гонсалес, представник Університету штату Аризона,  назвав цей випадок "містифікацією". Генетик Майкл Ейзен, який спілкувався з померлим, прийшов на "похорони", де була присутня Беттен Маклафін, яка, як пізніше виявилося, власноруч створила акаунти у соціальних мережах від імені псевдопрофесора, вигадала та розповсюдила історію його зараження короновірусом. 

Жінка згодом підтвердила, що особистість професора та історія зараження COVID-19 вигадані. За кілька днів після інциденту облікові записи фейкового  професора і пані Маклафлін були заблоковані через політику Twitter, яка, серед іншого, забороняє координацію фальшивих облікових записів.

 

Твердження: Компанія-виробник вакцини від коронавірусу AstraZeneca "зняла" з себе відповідальність за побічні дії винайденої вакцини від COVID-19.

Деталі: На відео в YouTube болгарський політик Пламен Пасков заявив, що компанія, яка нині розробляє вакцину від коронавірусу, знає, що вакцина матиме негативні наслідки, утім відмовляється брати на себе будь-яку юридичну відповідальність у цьому випадку. 

Спростування: Це маніпуляція, оскільки компанія ніде не заявляла про те, що знає про негативні наслідки своєї ж вакцини. 

Дійсно, у більшості країн, компанія звільнена від відповідальності у разі появи в пацієнтів побічних ефектів, проте відповідальність за такі випадки на себе бере держава, яка є стороною такої угоди. 

До того ж, компанія уже демонструвала свою відповідальність під час випробувань: нещодавно з’явилася новина, що AstraZeneca призупинила випробування вакцини через те, що в одного з пацієнтів виникло запалення спинного мозку. Нині фармгігант очікує рішення незалежного комітету щодо безпеки своєї вакцини.

 

Твердження: Люди, які відчувають фінансові труднощі через тривалу пандемію COVID-19, можуть подати заявку на грант і отримати тисячі доларів "відшкодування". 

Деталі: У месенджерах Facebook під виглядом повідомлень від друзів та родичів користувачам соцмережі приходили повідомлення, в яких було вказано, що люди, які фінансово постраждали від пандемії, можуть оформити заявку на грант. При цьому варто лише внести невелику плату за обробку документів.

Спростування: Насправді це робота інтернет-шахраїв, які створювали сторінки-двійники, щоб надсилати повідомлення своїм жертвам від імені їх друзів та родичів з інформацією про грант постраждалим від COVID-19. 

Щойно люди переказували кошти на обробку грантової заявки, шахраї зникали разом із грошима. 



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації