Карантин на Шрі-Ланці. 165 українців здорові та в безпеці

Четвер, 09 квітня 2020, 12:00
Володимир Притула
уповноважений представник Посольства України в Індії, за сумісництвом на Шрі-Ланці, співзасновник компанії Sweet Lanka

З 20 березня на Шрі-Ланці введені значні обмеження. Під ці заходи також потрапили українці, які досі знаходяться на острові. Влада доволі добре справляється з викликами та відповідною комунікацією.

Статистика

Давайте порівняємо статистичні дані, що відображають динаміку захворюваності на коронавірус в Україні та Шрі-Ланці. 

Станом на 20 березня 2020 року (коли на острові вперше запровадили комендантську годину): 72 випадки COVID-19 на Шрі-Ланці та 26 випадків в Україні.

Станом на 8 квітня 2020 року на Шрі-Ланці зафіксовано 186 випадків COVID-19, з яких 42 пацієнти одужали, 6 летальних випадків. В Україні станом на 8 квітня зафіксовано 1668 випадків, з яких 35 пацієнтів одужали, 52 летальні випадки.

Суворі обмеження на острові

20 березня о 18.00 після трьох днів від запровадження національного карантину, уряд Шрі-Ланки пішов на значні обмежувальні заходи оголосив комендантську годину (curfew), адже люди замість самоізоляції та роботи з дому сприйняли карантин як відпустку нічого не нагадує? 

Як виглядає комендантська година на Шрі-Ланці:

  • Усі сидять вдома, повністю заборонене пересування між провінціями країни, крім надання життєво необхідних сервісів — поліція надає спец дозволи на пересування (в основному на доставку їжі та необхідного).
  • Дотримання комендантської години обов'язкове для всіх: у перший день комендантської години було заарештовано 300 осіб за її порушення. 4 квітня, коли автомобіль не зупинився на вимогу поліції — по ньому відкрили вогонь.
  • Уряд непогано налагодив та координує доставку необхідних продуктів у всі, навіть найвіддаленіші куточки острова, створено спеціальний координаційний центр при Секретаріаті президента. Островом їздять фургони з фруктами, овочами, молочною продукцією, курятиною, хлібом тощо, а спекуляція на цінах заборонена.
  • Значна кількість сільськогосподарських підприємств, чайні та рисові плантації працюють у звичному режимі (з відповідними заходами безпеки), а міністерство агрополітики запроваджує безкоштовну доставку насіння та саджанців по домогосподарствах, щоб люди змогли вирощувати необхідне вдома.
  • Уряд піклується про здоров’я громадян — продаж та дистрибуція алкоголю і сигарет заборонені.
  • Повітря дуже свіже, чути пташок, активізувалися тварини — мавп тепер можна побачити у бетонних джунглях Коломбо.

Саме сьогодні у більшості провінцій країни оголошена перерва в комендантській годині: люди мають змогу придбати необхідне з 6 ранку до 14.00. Під час 8-ми годинних перерв люди мають змогу сходити за покупками. Відстань між людьми у черзі 1.5 метри, всі у масках, на вході до магазинів стоять мийники для рук з милом та дезінфектори.

 
Поліція на Шрі-Ланці теж дотримується "маскового режиму"

Сьогодні після 14.00 комендантську годину буде продовжено до наступного оголошення. Зовсім скоро на острові святкуватимуть Сингальський і Тамільський новий рік (12 і 13 квітня) та католицьку Пасху (12 квітня) — очікується, що обмежувальні заходи в цей період будуть найбільш суворими. Але після цього Уряд передбачає послаблення в тих частинах острова, де не було виявлено випадків захворювань на коронавірус.

Окремо необхідно відзначити зусилля Уряду Шрі-Ланки для забезпечення безпеки іноземців на острові:

  • Вдала комунікація через ЗМІ дозволила викорінити наратив про те, що іноземці є рознощиками коронавірусу.
  • Спеціально для туристів була створена гаряча лінія 1912, де Вам нададуть підтримку з будь-яких питань щодо перебування на острові та підтримки з боку поліції і тд. Для поїздки в аеропорт туристам достатньо показати на блокпостах паспорт та дійсний авіаквиток.
  • Усі типи віз були автоматично продовжені  наразі до 12 травня 2020. Перші 30 днів — віза в паспорт безкоштовно для українців, а от наступні два місяці коштуватиме 45 доларів. Також була надана можливість оплатити візу в аеропорту при відльоті. Проте сьогодні отримав від українців, що вилетіли вчора, повідомлення, що представники ланкійської міграційної служби сказали "заплатите, коли повернетеся до нас наступного разу". Як на мене, приємна несподіванка :)

Українці на Шрі-Ланці

Станом на сьогодні на Шрі-Ланці застрягло близько 15000 іноземних туристів, серед яких, за нашими даними, 165 громадян України. Більшість з них не має змоги вилетіти через скасування рейсів авіакомпаніями, хоча аеропорт Коломбо справно працює на відліт (приліт пасажирських літаків заборонено до наступного повідомлення). Станом на сьогодні відліт можливий лише для тих, хто має квитки катарських авіаліній за складними і часто затратними маршрутами: Коломбо — Доха (Катар) — одна з європейських столиць (Париж, Хельсінкі, Бухарест, Прага) — Мінськ — далі автобусами в Україну. 

Ми з партнером Віктором Скрябіним стали офіційними представниками посольства України в Індії (за сумісництвом на Шрі-Ланці) за власною ініціативою 17 березня 2020 року. На жаль, на Шрі-Ланці немає фізично посольства чи консульства, а почесний консул помер влітку минулого року. Дипломати з посольства України в Делі не змогли приїхати на острів через запровадження карантину.

Посольство України в Індії постійно надає підтримку та сприяння українським громадянам, що виходить далеко за межі звичної роботи посольства. Українці, що перебувають тут, задоволені роботою нашого дипломатичного представництва. Окремої подяки заслуговують Посол України пан Ігор Поліха та радник Міністра закордонних справ України Олександра Василенко, які з нами буквально на зв’язку 24 на 7. Також нам дуже допомагають українці-волонтери, які також вимушено знаходяться зараз на острові, окреме спасибі Дмитру Запорожцю!

Ми на постійному зв’язку з українцями, що перебувають на Шрі-Ланці в даний час. Комунікуємо через телеграм групу "Українці на Шрі-Ланці". Потрохи знайомимося один з одним. На жаль, наразі в режимі онлайн, але коли усе це скінчиться, українці на Шрі-Ланці, певен, будуть раді провести святковий вечір "вимушеної української діяспори на Шрі-Ланці".

Всі вже звикли до розкладу комендантської години, українці в безпеці. Дуже помічними є місцеві власники готелів, гестхаузів тощо — деякі з них здають житло українцям безкоштовно на невизначений термін, а платити потрібно лише за комунальні послуги та їжу. Дуже дякуємо за це! 

На моє переконання, успіх у боротьбі з коронавірусом передбачає три вагомі складові: законослухняність (дотримання дисципліни), людяність і чесність.



powered by lun.ua
"Корона" Сполученого Королівства
Від грудня і до сьогодні. Як проходить карантин у Великій Британії.
Затяжна сієста. Хроніки іспанського карантину 
"Цей карантинний досвід я запам'ятаю на все життя не через постійну напругу і суворі обмеження. Мені пощастило знайти нових друзів, відпочити і  реалізувати нові фотопроєкти". 
Весілля у Литві під час пандемії: "Замість рушника вишивала маску"
Ми жартували, банка меду вдома є — тож можна відкрити її, ввімкнути Netflix — і влаштувати медовий місяць на дивані
Карантин у сонячній Кремнієвій Долині
"Робочі столи спорожнились дуже швидко, і більшість присутніх колег потроху виносили важливе для роботи обладнання і пакували в свої авто: монітори, клавіатури, комп’ютери, а деякі — навіть робочі крісла. Компанія дозволяла це робити, маючи довіру до своїх працівників, адже здоров’я людей — передусім".
Карантин у Пекіні — вихідні, що затягнулися
Я живу в Пекіні з дружиною, сином і братом. До цього карантин був для нас швидше вихідними з нагоди китайського Нового року, що затягнулись на довше, ніж зазвичай. Та й загалом ми ставились до карантину по-даоськи — за принципом «У-Вей», тобто «недіяння».
Карантин у великому місті
Нью-Йорк — місто, у якому проживає більше восьми мільйонів, тому воно дуже різне. З одного боку — пусті вулиці, страх і паніка в очах поодиноких перехожих, з іншого — як тільки потепліло, у скверах і парках немає де проштовхнутися. 
Італійський карантин – не італійські канікули  
Після злощасних перших вихідних березня, коли італійці сплутали карантин із канікулами і рвонули на лижі, уряд прийняв рішення зачинити всіх і все.       
Реклама:
Реклама: