"Від свинячого грипу помирало більше, ніж від коронавірусу" — фейк від російської медпрацівниці

Марина АнсіфороваMarina Ansiforova
Середа, 24 червня 2020, 08:51

Твердження: Кількість смертей від коронавірусу у шість разів менша, ніж від свинячого грипу у 2009-му році. 

Деталі: мережею Facebook шириться відео, в якому начебто медична працівниця розповідає групі журналістів про те, що під час пандемії так званого свинячого грипу (вірусу H1N1) помирало у шість разів більше людей, ніж зараз від коронавірусу.  

За словами жінки, велика кількість людей помирає не від коронавірусу, а від інших захворювань  —   зокрема, від вірусної пневмонії. 

Відео вже набрало майже 750 тисяч переглядів  —   його продовжують коментувати і поширювати як російські, так і українські користувачі. 

Спростування: Згідно з лого, розміщеним на контенті, автором відео виступає спільнота "Протестная Россия", яка не має статусу медіа, однак має канал на YouTube, Facebook, Інстаграм та Телеграм, де часто публікує неперевірені та популістські меседжі. 

Порівнювати кількість смертей від COVID-19 та свинячого грипу  некоректно, адже, за даними центру Джона Гопкінса, станом на 25 березня, тобто за неповні 4 місяці, офіційна кількість смертей від коронавірусу перевищила кількість смертей від вірусу H1N1 за увесь рік пандемії

Дійсно, найчастіше причиною захворювання на вірусну пневмонію є віруси типу А і В, серед яких і свинячий грип, однак рівень ускладнень, спричинених  коронавірусом, вищий, ніж від тих, що спровоковані грипом. 

Проєкт FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти  зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.com і ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації