Мільярд тих, що вижили, відкриття японського вченого та найефективніший препарат від COVID-19 — дайджест топ-фейків тижня

Марина АнсіфороваMarina Ansiforova, Валерія ІвановаВалерія Іванова
П'ятниця, 7 серпня 2020, 06:00

Твердження: Після вакцинації від коронавірусу на планеті залишиться лише 1 мільярд людей.

Деталі: У мережі Фейсбук користувачі поширюють відео, в якому розповідається, що коронавірус вигадали і розповсюдили по світу спеціально, аби зменшити кількість населення до 1 мільярду людей. Конспірологічна теорія говорить про те, що вірус вигадали для того, щоб вакцинувати людей смертельним препаратом. 

"Вакцина буде розповсюджуватись лише там, де необхідно скоротити чисельність населення. Так як "верхівці" потрібна буде армія, обслуга та робоча сила, вони залишать розрахункову кількість людей. Для них буде випущена версія чистої вакцини, яка не буде містити в собі смертельний вірус" говорять у відео. 

Спростування: Насправді це чергова конспірологічна вигадка, яка не має жодного підтвердженого факту. Ніхто у світі не має виключного права розробляти вакцину від коронавірусу, цим займаються сотні науковців, інститутів та фармакологічних компаній по всьому світу.  Їхні дії не координуються з одного центру і наразі невідомо, хто першим винайде вакцину і пройде всі етапи її перевірки. 

Більше того, перед тим як виробництво вакцини поставлять на потік, вакцина пройде декілька етапів перевірки, і лише після цього її визнають безпечною.

Тож стверджувати, що вакцина, яка буде розповсюджена по всьому світу, міститиме смертельний вірус абсурдно. 

Крім того, вірус не створений людиною, як стверджують автори відеоролика. Коронавірус виник внаслідок природної мутації, і це вже підтвердили десятки незалежних один від одного науковців-вірусологів. 

 

Твердження: Японський вчений-імунолог, лауреат Нобелівської премії Тасуку Хондзьо, довів штучність коронавірусу.

Деталі: У соціальних мережах поширюють інформацію, в якій стверджується, що лауреат Нобелівської премії, і видатний японський вчений Тасуку Хондзьо нібито заявив про те, що COVID-19 не виник в ході природної мутації, а створений людиною у лабораторії. 

Спростування: Вчений Тасуку Хондзьо ніколи не робив таких заяв. Більше того, після того, як в мережі активно почали розповсюджувати цей фейк, на сайті Кіотського університету, де і працює вчений, було опубліковане офіційне спростування інформації від професора. 

У повідомленні зазначено, що ім’ям видатного професора прикривають брехливу інформацію, а сам науковець повідомив, що "на цьому етапі, коли вся наша енергія потрібна для лікування хворих, запобіганню подальшого розповсюдження вірусу, розповсюдження  необґрунтованих тверджень щодо походження хвороби небезпечно відволікає"

 

Твердження: 6 тисяч опитаних лікарів вважають, що гідроксихлорохін ефективний при коронавірусній хворобі. 

Деталі: Мережею Твіттер поширився пост із картинкою, в якій стверджується, що шість тисяч опитаних лікарів вважають препарат гідроксихлорохін ефективним при лікуванні COVID-19. 

У дописі також вказується, що французькі дослідження також виявили ефективність гідроксихлорохіну, однак в Америці препарат приховують, аби тримати кількість смертей стабільно високою, і таким чином перед виборами економіка країни "впаде".  Пост отримав більше 40 тисяч поширень. 

Спростування: Нині не існує підтверджень такого ґрунтовного дослідження. Єдине опитування, де існувала така цифра, проводила компанія Sermo у квітні. Представники компанії лише зверталися до 6 тисяч лікарів, однак з них лише 2171 людина відповіла на це питання. 

Лише близько 800 респондентів (13% від загальної кількості опитаних) назвали гідроксихлорохін найбільш ефективним засобом. 

Ефективність речовини гідроксихлорохін проти коронавірусу досі не доведена. Проект Fakepalm вже розповідав про препарат "Плаквеніл", в якому міститься гідроксихлорохін  —  його ефективність і досі не доведена. Препарат розрекламував президент США Дональд Трамп, назвавши його "однією з найбільш революційних речей в історії медицини". 

Однак французькі дослідження вказали на той факт, що препарат не довів свою дієвість у випадках з важкохворими людьми. 

У травні ВООЗ призупинила клінічні випробування гідроксихлорохіну в якості препарату від COVID-19 — вчені все ще не впевнені у його безпеці для пацієнтів. 

Проєкт FAKEPALM розвінчує фейки про COVID-19. Якщо ти зауважив сумнівну інформацію про коронавірус чи карантин, надішли її за адресою sos.pravda007@gmail.comі ми обов’язково її перевіримо.   



powered by lun.ua
Реклама:
Реклама:
Олександр Альба: Ми змушені конкурувати з авіакомпаніями, які отримали мільярди держпідтримки під час пандемії 
Командир літака: Незважаючи на драматичний спад в кількості рейсів та об'ємі перевезень, у нас не звільнили нікого з пілотів
Катерина Смирнова: Коли оголосили карантин, моя "фінансова подушка" була у бізнесі, який раптом зупинився
Директорка гімназії: Можна жалкувати про різні скасовані урочистості, але пріоритет здоров'я учнів набагато важливіший
Усі публікації